Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

LO minoritetsägare i Hierta AB men har makt över Bladet

Publicerad: 15 juni 2009, 04:15

LO säljer 41 procent av aktierna i Aftonbladets moderbolag Aftonbladet Hierta AB till Schibsted Sverige, som därmed äger 91 procent av aktierna. Resterande 9 procent innehas av LO.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalE24SchibstedLO

LO ägde preferensaktier med fast avkastning. I och med den nu avslutade affären ges alla aktier i Aftonbladet Hierta AB samma rätt.

Enligt det nya avtalet har LO liksom tidigare rätt att inlägga veto mot styrelsens beslut om vem som ska vara chefredaktör för ledar-, debatt- och kulturavdelningarna i papperstidningen, Aftonbladet.se och eventuella framtida nya distributions- eller utgivningsformer. På den senare punkten innebär avtalet ett tydliggörande. LO:s innehav garanterar att ledarsidan förblir oberoende socialdemokratisk. LO får också behålla två styrelseposter i Aftonbladet Hierta AB.

– Jag är mycket glad över att vi nått en uppgörelse med LO. Affären innebär att Schibsted Sveriges organisation blir tydligare och att Aftonbladet blir en mer integrerad del av vår nya koncern. Sammantaget ökar detta koncernens flexibilitet och ger oss möjlighet att jobba smartare, säger Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal i ett pressmeddelande.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talar  i sin kommentar till affären om att organisationens förändrade medieägande rymmer möjligheter att göra nya satsningar inom nyhetsförmedling och opinionsbildning.

Aftonbladet Hierta har också sålt Tillväxtmedier till Schibsted Sverige. Bolaget har bytt namn till Schibsted Tillväxtmedier. Under bolaget sorterar nu också sajterna E24 och r Jobb24, som tidigare ägdes av Aftonbladet och Svenska Dagbladt

Schibsted Sverige bildades i februari i år och består av Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Schibsted Tillväxtmedier.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev