Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ljud och bild ska vara fokus för public service

Publicerad: 19 juni 2018, 06:56

Den parlamentariska public service-kommittén överlämnar i dag förslagen om framtidens public service till kulturminister Alice Bah Kuhnke. I betänkandet slås det fast att innehållet ska vara brett, men kärnverksamheten ljud och bild.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkePublic service

Public service-kommitténs ordförande Sture Nordh presenterade på tisdagsförmiddagen kommitténs slutbetänkande om SVT, SR och UR:s roll i framtiden under en presskonferens. Han sade bland annat att public service ska få mer resurser och längre tillståndsperioder.

I betänkandet slås det fast att public service innehåll ska vara brett, men att kärnverksamhet ska bestå av ljud och bild. Och de egna plattformarna ska ligga i fokus. I framtiden ska public service också underställa sig en medieetisk prövning. Vidare framhåller kommittén att public service måste ta hänsyn till andra mediers konkurrensförutsättningar. Samtidigt vill man att de lokala redaktionerna i områden som i dag har lite eller ingen bevakning ska prioriteras.

Hanna Stjärne, SVT:s vd, är försiktigt positiv:

”Av det jag hört hittills tycker jag att det på många sätt är ett bra förslag”, säger Hanna Stjärne till Sveriges Radio.

”Jag uppskattar att man är väldigt tydlig med det demokratiska uppdraget public service har.”

Men en av de delar som Hanna Stjärne ställer sig ”fundersam” till är den förändrade förhandsprövningen, säger hon.

”Med förhandsprövningen sätter man politikerna i förarsätet när det gäller väldigt konkreta saker. Det är en viktig oberoendefråga.”

Enligt förslaget ska inte bara public service-bolagen utan också andra aktörer kunna anmäla nya tjänster för prövning. Något SR:s vd Cilla Benkö ser faror med:

”Det vore olyckligt att införa ett system där våra tjänster planeras av våra konkurrenter snarare än för vår publik. Det är oerhört viktigt att det även fortsatt är Sveriges Radio som avgör vilka områden och frågor som ska bevakas”, säger hon i ett pressmeddelande.

Positiv till förslaget om förhandsprövningen är däremot branschorganisationen TU, även om den hellre sett att prövningen i sin helhet flyttats till Myndigheten för press, radio och tv.

När det gäller just förhandsprövningen har flera partier reserverat sig, däribland Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I förslaget föreslås också en rad förändringar kring transparensen av redovisning av kommersiella samarbeten, vilka framför allt gäller SVT.

Läs också

PS-kommitténs förslag: Ersätt avgiften med en skatt

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev