Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Livsfarlig vattenlek på tv klandras av Granskningsnämnden

Publicerad: 27 oktober 2008, 12:18

Ett sommarlovsprogram i SVT som innehöll livsfarligt beteende, Nordnytt som inte gav tillfälle till genmäle, tre närradiostationer som bröt mot riksförbudet och TV4 som inte varnade för våld i kampsortprogram klandras av Granskningsnämnden för radio och tv.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4Granskningsnämnden

I avsnittet av sommarlovsprogrammet Hej hej sommar berättade programledaren att hon hade planerat en ”torrsimskola”. Hon tog fram en hink fylld med vatten och sade till den manlige programledaren att han måste doppa huvudet fem gånger för att få märket Baddaren. Hans ansikte trycktes ner i hinken två gånger. Den andra gången hölls det under vatten 4-5 sekunder.

Beteende är enligt nämnden klart farligt och det finns risk att barn tar efter. Inslaget stred mot bestämmelsen om att ta hänsyn till tv:s särskilda genomslagskraft. Att programledaren mycket kort nästa dag kommenterade islaget med att det kunde vara farligt ändrar inte nämnden bedömning.

I Nordnytt kritiserades ett städföretag, som städade på ett sjukhus i Luleå utan att någon företrädare fick bemöta kritiken. SVT beviljade inte heller företaget ett begärt gemäle. Ordföranden för en lokal fackförening anklagade städföretaget för att ha förbjudit sina anställda att tala med personalen på sjukhuset och med medierna. Delar av en telefonintervju med en företrädare för städföretaget klipptes in vid två tillfällen, men denne uttalade sig inte om anklagelserna mot företaget.

Kritiken var sådan att den borde ha fått bemötas i samma inslag enligt nämnden, som emellertid inte anser att Nordnytt varit partiskt.

De tre närradiostationerna Radio Bohuslän 107,5 Lysekil. Radio Bohuslän 88,7 Uddevalla och Radio Bohuslän 100,5 Stenungsund har brutit mot den centrala bestämmelsen om att varje station ska sända egna program, det så kallade riksförbudet.
Samtliga stationer, som granskades på eget initiativ av nämnden, innehöll var och en unik musikmix men de talade innehållen i programmen var med undantag för ett inslag identiska.

TV4 skulle ha varnat för det våld som förekom i två granskade avsnitt av kampsportsprogrammen Kampsport: UFC Rapid fire och Ultimate fighter i TV4 Sport. Några varningar förekom inte varför TV4 bröt mot radio- och tv-lagen och sändningstillståndet.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=13}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

SVTTV4Granskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev