söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Liten styrelse bestämmer allt

Publicerad: 8 februari 2012, 09:30

I Tore G Wärenstams stiftelse, som äger Borås Tidning, bestämmer tre personer allt.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Tore G Wärenstam är ett exempel på en klassisk klassresa. Han föds som femte barnet i en fattig småländsk jordbrukarfamilj 1908. Efter realexamen börjar han som 17-åring som journalist i Värnamo. 22 år gammal blir han redaktionssekreterare på Värnamo Nyheter. Innan han fyllt 30 är han redaktionssekreterare och andre redaktör på Borås Tidning. Parallellt med journalistiken gör han politisk karriär inom Högerpartiet och blir bland annat ledamot av nämnder och stadsfullmäktige. Så småningom blir han huvudredaktör och vd på Borås Tidning och Ulricehamns Tidning.  Han är Tidningsutgivarnas ordförande i tio år, han presiderar i Rotary, han är Borås store man och ordförande i fullmäktige.

Stiftelsen instiftade han redan i samband med sin 60-årsdag. När han dör 1980 testamenterar han alla sina resterande aktier till stiftelsen.

I stadgarna till stiftelsen står det att stiftelsen har till ändamål att förvalta och förvärva aktier i Aktiebolaget Borås Tidning samt att verka för att tidningen såsom hittills utkommer såsom ett organ för det fria ordet under bibehållandet av tidningens nuvarande moderata borgerliga politiska inriktning. Stiftelsen skall också främja utbildningen inom tidningsmannayrket och tillgodose kulturella ändamål inom Borås Tidnings och Ulricehamns Tidnings huvudspridningsområden.

Stiftelsen har tre ordinarie ledamöter. Ordföranden utses av länsstyrelsen på treåriga förordnanden. Avgår en styrelseledamot skall de återstående utse efterträdare.

I stiftelsens stadgar står det också att aktierna i Borås Tidning icke får försäljas.

Länsstyrelsen har utsett förre chefredaktören Jan Öjmertz till ny ordförande. Övriga styrelseledamöter är Bertil Larsson som är senior advisor i ett konsultbolag och Per Johansson som driver ett lantbruksföretag och är moderat kommunpolitiker i Ulricehamn.

Under 2009 förvärvade stiftelsen de sista privata aktierna i Borås Tidning för cirka 50 miljoner kronor och köpte samtidigt Gota Medias femprocentiga ägande i sitt eget ägarbolag. Stiftelsen gick därmed från att vara 85-procentig ägare till att till 100 procent äga Borås Tidning. Priset indikerar en värdering av Gota Media till 1 miljard kronor. De personer på Borås Tidning som genom åren fått aktier gjorde därmed ett rejält klipp.

Stiftelsen stöder konst och kultur i spridningsområdet. Varje år finansierar den exempelvis Borås Tidnings debutantpris på 100 000 kronor som delas ut av Borås Tidning i samverkan med Bibliotekshögskolan.

Lars Herlin, medlem i styrelsen för stiftelsen Gotlandspress som sålt sitt tidningsinnehav, f.d. vd för gotländska tidningsföretag under åren 1984-2010

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev