lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lindblom Hulthén: ”Jag vill skriva av lust och ta hutlöst betalt”

Publicerad: 15 februari 2011, 12:56

Idag meddelade Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén att hon inte ställer upp för omval. För Medievärlden berättar hon om sina tio år på posten: vad hon är mest nöjd med och vad som kommer att krävas av hennes efterträdare.

Ämnen i artikeln:

SJF

Agneta Lindblom Hulthén kommer inte att ställa upp för omval i maj. Efter drygt tio år på posten drar hon sig tillbaka av personliga skäl. Hennes make är hjärtsjuk och behöver mer hjälp och stöd och dessutom vill Agneta Lundholm Hulthén återvinna lite av den fritid som en hög arbetsbelastning berövat henne.

Hon betonar dock att hon fram till i maj kommer att hålla i ordförandeklubban med järnhand.

Jag är minst tusen procent ordförande ända fram till den sista sekunden, säger hon.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit under de här åren?

Att vi såg långsiktigt på lönebildningsfrågorna och utifrån det lyckades bra i löneförhandlingarna. Jag tycker också att vi lyckats försvara och utveckla det som utgör yrkesdelarna och då tänker jag närmast på upphovsrätten. Där landade vi en konsensus som ledde till lokala avtal i de allra flesta fallen.

Agneta Lindblom Hulthén lyfter också fram de styrelser hon jobbat i och med under sin tid som ordförande och framhåller även samarbetet med vice ordförande Arne König.

Vi är olika som människor men har hela tiden haft ett fruktansvärt gott samarbete. Tillsammans har vi fått upp de journalistiska frågorna på den allmänna agendan.

Vad skulle du ha velat göra annorlunda så här i efterhand?

Kanske hade vi kunnat sätta ner foten ännu hårdare och tydligare i frågan om upphovsrätten. Samtidigt vet jag inte vad det hade kunnat landa i. Jag önskar också att jag själv hade kunnat vara mer aktiv i kursverksamheten. Det är det roligaste jag vet och dessutom oerhört viktigt.

På frågan om hur hon tycker TU utvecklats under den perion hon hållit i ordförandeklubban säger Agnet Lindblom Hulthén att tvångsmedlingen i tvisten om upphovsrätten förstörde mycket mellan TU och SJF.

De insatser som medlarna gjorde förstörde bara och gjorde saker och ting jävligt mycket värre. När det kommer till frågor om upphovsrätt förstod medlarna inte branschen.  Men nu är det mycket bättre. Förhandlingarna med Medieföretagen om kollektivavtalet gick bra. SJF och TU tycker ju lika om många saker, bland annat om FRA och datalagringsdirektivet. Det kan vara en styrka att kunna tycka saker gemesamt.

Hur ser du på delningen av TU?

Vi upplevde den som oroande till en början. Men oron har varit ogrundad hittills och vi har lyckats komma överens på ett bra sätt. Vi har en positiv och konstruktiv dialog som inte varit möjlig tidigare.

Vilka blir de största utmaningarna för din efterträdare?

Det finns två huvudfrågor. Den första är att lyckas hålla stånd mot riksdagen som under hela 2000-talet stiftat lagar som skjuter grundlagen i sank. Jag tänker närmast på idiotförslaget om fotolagen. Det andra är att kämpa för att journalisterna får värdiga arbetsförhållanden, att försöka få bort den här anställningsparanoian som finns i branschen.

Vad vill du göra när du slutar som ordförande i vår?

Odla min trädgård och bilda min själ. Både Arne König och jag har arbetsveckor upp emot 70 timmar. Under många har har jag inte haft någon fritid alls och jag känner att jag har mycket att ta igen vad gäller litteratur, teater och film. Jag har också många bokprojekt jag skulle vilja förverkliga. Dessutom tycker jag att jag är en duktig skribent men det har blivit lite för mycket plikt att skriva. Jag vill skriva av lust och ta hutlöst betalt.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev