måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Liberal stiftelse i konservativ koncern

Publicerad: 8 februari 2012, 09:39

En moderat ägarkupp skapade Stiftelsen Kristianstadspress där man numera måste vara liberal.

Ämnen i artikeln:

Kristianstadsbladet

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Stiftelsen Kristianstadspress tillkomst är moderaten Eric Krönmarks förtjänst. Förre försvarsministern var 1976 också ordförande för Högerns Förlagsstiftelse och fick en propå från den ena ägarfamiljen i Kristianstad att köpa tidningen. Krönmark åkte och inspekterade tidningen en lördag då tidningshuset brukade vara tomt. Men besöket uppmärksammades. Krönmark, nu 80 år, minns besöket mycket väl

När det blev känt blev det stor uppståndelse och folkpartiet grep in, berättar Krönmark. Idag är det ett helt annat läge för tidningsbranschen och partitillhörigheten är inte lika viktig.

Men den gången kom känslorna i svang. Mest upprörd av besöket blev chefredaktören Christer Olofsson, som ägde den andra halvan av Kristianstadsbladet. Ännu mer upprörd blev han när Kvällspostens ledarsida berättade om moderaternas försök att köpa en skånsk liberal tidning.

En stiftelse bildades i rekordfart som fick Christer Olofssons aktier som gåva mot enda ersättning att stiftelsen fick överta en skuld på 175 000 kr, som Olofsson tagit på sig efter bland annat ett misslyckat försök att ge liv åt Lunds Dagblad.

Christer Olofssons pappa var en gång redaktionssekreterare på tidningen och blev hälftenägare redan 1918. Sonen Christer tog över 1952.

Christer Olofsson lyckades framgångsrikt kombinera positionen som chefredaktör med att också tidvis vara riksdagsman, kommunalråd och ordförande för folkpartiets länsförbund. Stiftelsen drev sedan tidningen under många år tillsammans med familjen Larsson, som ägde den andra halvan av tidningen.

Men omstruktureringen av den svenska dagspressen tog fart i slutet på 1990-talet. Stiftelsen fick många propåer om försäljning och samgående. Då nobbade man Stiftelsen Barometern och även en liberal tidningsstiftelse. Till slut gick det vägen med en skånsk lösning.

Charlie Svensson, ombudsman för folkpartiet i Kristianstad, är den som betytt mest i stiftelsens historia, säger nuvarande ordföranden, riksdagsmannen Christer Nylander. Han förhandlade fram ett avtal med Sydsvenskan och familjen Larsson som innebar att stiftelsen ökade sin ägarandel i tidningen till 52 procent medan resterande av familjen Larssons aktier såldes till Sydsvenskan . Redan 2001 var det dags att förbereda nästa affär. Skånemedia bildades tillsammans med Sydsvenskan för att samköra Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet i ett gemensamt bolag. Stiftelsen ägde nu 30 procent av Skånemedia

Nästa steg togs när Skånemedias tidningar togs in i Sydsvenskan. Stiftelsen Kristianstadspress ägde nu 7 procent av Sydsvenskan. I nästa affär byttes aktierna i Sydsvenskan plus en del kontanter till ett aktieägande på 35 procent i Skånemedia tillbaka med de liberala tidningarna Ystad Allehanda, Trelleborgs Allehanda, och Kristianstadsbladet.  Nu med Gota Media som huvudägare. Vd:n Bennie Ohlsson hade lyckats med det som hans företrädare misslyckats med vid två tillfällen.

Stiftelsen kan ha mellan 15 och 25 intressenter som väljs in på ett intressentmöte. Ledamöterna träffas minst en gång om året och bjuds då på mat och får en genomgång av verksamheten av företaget. För att bli invald som intressent måste man ha en liberal grundåskådning.

I ändamålsparagrafen står det att stiftelsen skall verka för att trygga fortsatt utgivning av tidningen med fasthållande av dess liberala kurs i politiskt hänseende och liberala grundsyn. I övrigt verka för att en sådan grundsyn kommer till uttryck även i annan bedriven publicistisk verksamhet och dels på andra sätt verka för spridande av de liberala idéerna i Kristianstad med omnejd.

Stiftelsen leds av riksdagsman Christer Nylander som bland sina uppdrag också har att skriva om folkpartiets politiska program och är vice ordförande i kulturutskottet. I styrelsen för stiftelsen finns folkpartipolitiker, bland annat kommunalrådet Pierre Månsson.

Stiftelsen bidrar med finansiering av folkpartiets verksamhet i spridningsområdet. 420 000 kr skänkte den exempelvis valåret 2010.

Om stiftelsen skulle avvecklas skall tillgångarna överföras till den politiska organisation som företräder de liberala idéerna i Sverige.

Politikerna i stiftelsens styrelse har valt helt andra personer i styrelsen för Skånemedia

Vi är politiker. Vi skall hålla oss till det vi är bra på, säger Christer Nylander.

Stiftelsen har istället valt in H Inge Gyllin, tidigare vd för Sydsvenskan och Skånemedia, som nu också är medlem i Stiftelsen Kristianstadpress och Magnus Wallgren, är före detta journalist på Kristianstadsbladet, som nu driver ett reklamföretag.

Lars Herlin, medlem i styrelsen för stiftelsen Gotlandspress som sålt sitt tidningsinnehav, f.d. vd för gotländska tidningsföretag under åren 1984-2010

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev