Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lexbase återuppstår

Publicerad: 28 mars 2014, 09:45

Efter JK:s beslut att inte inleda förundersökning mot sajten återuppstår den nu, skriver svd.se.


Lexbase är en tjänst där allmänheten kan söka på personer och företag som blivit dömda för brott och mot avgift få läsa domarna. När sajten lanserades i januari möttes den av massiv kritik, mängder av anmälningar och hot mot grundarna. Dessutom blev sajten hackad och till slut bestämde sig serverleverantören Banhof att stänga sajten.

Igår kom JK:s beslut att inleda något allmänt åtal mot Lexbase efter alla förtalsanmälningar som inkommit.

På sin hemsida skriver Lexbase: ”Informationstjänsten www.lexbase.se som bedrivs av Lexbase AB kommer inom kort att lanseras. Lexbase har avvaktat med lanseringen med anledning av de anmälningar som inkommit till Justitiekanslern (JK), anmälningar som riktats mot företaget Lexbase AB. Redan innan lexbase.se lanserades som betaversion granskades den juridiska legitimiteten kring tjänsten. Lexbase kom då fram till att tjänsten ligger i linje med svensk lagstiftning. Beslutet som kom från Justitiekanslern (JK) 2014-03-26 är en bedömning utifrån svensk lagstiftning och styrker tjänstens juridiska legitimitet”

Läs mer på svd.se.

JK utreder inte Lexbase

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News