onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lettisk bloggare: Bonnier betalade för att bli av med Diena

Publicerad: 12 augusti 2010, 07:56

Betalade Bonnier pengar för att bli av med sin lettiska affärstidning Diena? Den teorin framför den lettiske journalisten och bloggaren Juris Kaa. Han menar också att affären på sikt kan underminera press- och yttrandefriheten i landet. (Korrigerad)


När botten gick ur den lettiska marknaden blev Bonniers affärstidning Diena en stor minuspost i koncernens bokslut. Det fanns då ett antal alternativ för ledningen:

Låta Diena gå i konkurs. Det skulle kunna leda till en utdragen process och risk för negativ PR för Bonnier som i början av 1990-talet etablerade sig med parollen att de ville etablera en fri och oberoende press i landet som precis blivit självständigt efter flera år som sovjetisk delstat.

Lägga ner Diena. Något som skulle kräva uppsägning av all personal och alla kontrakt vilket skulle leda till stora kostnader för olika former av skadestånd. Samt även här risk för negativ PR.

Frigöra sig från Diena. Men eftersom tidningen gick med en rejäl förlust och marknadsutsikterna var allt annat än ljusa kunde det vara svårt att hitta en seriös köpare.

Ett fjärde alternativ kunde vara att betala en ny ägare för att ta över företaget. Mycket tyder på att det är den vägen Bonnier valde menar journalisten och bloggaren Juris Kaa, som jobbat åt Diena i elva år. I sin blogg för han fram den teorin.

Efter Bonniers överlåtelse av Diena till en grupp som bland annat bestod av den förre vd:n Aleksandrs Tralmaks hamnade kontrollen över företaget hos den engelska familjen Rowland. De antas av flera bedömare agerat som bulvaner för två lettiska oligarker, Andris ?ele och Ainars lesers. Den sistnämnda har tidigare varit affärspartner till tidningens nya ägare, entreprenören Viesturs Koziol som uppges köpt företaget för egna pengar. Enligt Juris Kaa saknar den nya ägaren visioner för hur tidningen, vilket är anmärkningsvärt eftersom han normalt är en slipad affärsman.

I början av oktober är det val i landet. Juris Kaa menar att ett av  Viesturs Koziols motiv kan vara att försvaga och passivisera redaktionen  till valet är över. Sedan kan den den gå under efter  årsskiftet, precis som ett annat av Koziols mediaprojekt, Republika.lv  gjorde efter valet 2006.

Eftersom arbetsmarknaden för journalister i Lettland är minst sagt väldigt begränsad stannar personalen kvar på Diena skriver Juris Kaa. Trots att ledningens avsikter med tidningen är oklara och lönerna ligger på en miniminivå. Vilket kommer att försämra journalistiken, menar han.

Juris Kaa pekar också på att krafter i landet som vill underminera mediernas självständighet i landet på sikt kan gynnas av detta. Ainars lesers, som antas ha ett finger med i Koziols övertagande av Diena uppges stå nära politiska krafter som bland annat vill ha en minskad press- och yttrandefrihet.

Juris Kaa understryker att hans tes att Koziol spenderar delar av pengar som gått via  familjen Rowlands från Bonniers för att försvaga redaktionen inför valet, inte på något sätt  betyder att Bonniers ville att det skulle ske,  och att företaget inte heller kan hållas ansvarigt för det.

Stor besvikelse på Bonniers agerande i Lettland

Bonnier lämnar Lettland

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev