Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ledarskribent bad om pengar till ett hus

Publicerad: 13 november 2018, 12:46

Mittmedias ledarskribent Sofia Mirjamsdotter bad sina Twitterföljare om ett ekonomiskt bidrag för att kunna köpa ett hus vid havet. I efterhand kallar hon det numera borttagna inlägget för ogenomtänkt.


Ämnen i artikeln:

MittmediaSundsvalls Tidning

Det var i ett inlägg på Twitter som Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter förra veckan skrev ”På lördag fyller jag år! Har räknat ut att om alla mina följare swishar mig 100 spänn kan jag uppfylla min enda dröm i livet”. Inlägget följdes av ett mobilnummer som var kopplat till betaltjänsten swish. Längre ned i tråden förklarade Sofia Mirjamsdotter att drömmen var att skaffa ett litet hus vid havet. Det rapporterar SVT.

Inlägget, som gick ut till hennes 30 000 följare, är nu borttaget och i en intervju med SVT säger Sofia Mirjamsdotter att agerandet var dumt.

”Det var ogenomtänkt, mitt syfte var inte att tigga pengar.”

Totalt fick hon in omkring 2 000 svenska kronor. Pengar som nu kommer att lämnas tillbaka till de personer de kom från eller skänkas vidare till välgörenhet.

Karin Näslund, chefredaktör på Sundsvalls Tidning, vill inte svara på om ledarskribentens uppmaning är olämplig. Det anser dock yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som också undervisar journalister i medierätt och etik.

”Genom att försöka använda sin position för egen vinning har hon gjort en flagrant överträdelse av de principer som bör vara en ledstjärna för alla journalister”, säger han till SVT.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaSundsvalls Tidning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev