tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Le Monde listar 600 opålitliga sajter

Publicerad: 26 januari 2017, 08:19

Tidningen vill bekämpa spridningen av fejknyheter. Därför lanseras nu flera automatiserade verktyg som ska verifiera nyhetskällor.

Ämnen i artikeln:

FacebookDonald Trump

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den franska dagstidningen Le Monde lanserar flera tjänster, bland annat en databas och en bot, vilka ska förhindra spridningen av falska nyheter på nätet, rapporterar Digiday. Faktagranskningstjänsterna, som det tagit ett år att utveckla, går under namnet Decodex och har tagits fram med stöd av Google.

Databasen finns tillgänglig på Le Mondes webbsida och fungerar så att man klistrar in en URL eller ett namn på en sajt i ett sökfält. Därefter anger databasen om det är en tillförlitlig nyhetskälla eller inte. Dessutom kan användaren installera ett tillägg i sin webbläsare som rödflaggar falska nyhetssidor.

Totalt har databasen i dag identifierat 600 sajter som inte bedöms som tillförlitliga och vilka den därför varnar för. En av dem är den högerpopulistiska sajten Breitbart, som står USA:s president Donald Trump nära.

Databasen lanseras första veckan i februari. Samtidigt har Le Monde planer på att släppa sin första Facebook Messenger-bot, vars uppdrag också blir att verifiera fakta.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev