Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Låter läsarna göra allt

Publicerad: 5 september 2007, 08:31

Läsarnas Fria Tidning kom med sitt första nummer idag. Den publicerar bara material producerat av läsare. Även försäljningen ska skötas av läsarna, de får 700 kronor om de säljer prenumerationer för 445 kronor.


Tidningen bygger helt på medborgarjournalistik. Skribenterna jobbar med artiklarna online, i den så kallade redaktionskön. Där får de löpande kommentarer från andra skribenter. När chefredaktören Matti Ridenfeldt bedömer att en artikel är redo publiceras den på hemsidan, och kanske även i papperstidningen som kommer en gång i veckan.

– Jag märker att det finns mycket att berätta som intresserar men som inte dyker upp i de vanliga dagstidningarna, säger Matti Ridenfeldt.

Läsarna kan även rösta på artiklar de vill se i tidningen, vilket ska resultera i en framröstad artikel per nummer som lyfts fram på ett särskilt sätt, enligt Matti Ridenfeldt.

Även försäljningen sköts av läsarna. Den som säljer fem halvårsprenumerationer à 89 kronor får 700 kronor i lön av tidningen. Målet är enligt hemsidan att nå 2000 läsare för att kunna få presstöd.

– Målet är att bygga upp en stabil kundstock. Ett telemarketingföretag hade tagit mer än så i provision, skillnaden är att istället för professionella värvare låter vi läsarna vara värvare, säger Lennart Fernström, vd för Fria Tidningar.

De enda som är anställda är chefredaktör och redaktionssekreteraren. Matti Ridenfeldt har ett förflutet som journalist och redaktör för Föräldranätet.

I ett pressmeddelande skriver hon:

” Gräsrotsjournalistik handlar om demokrati i media, vilka som får komma till tals och vem som sållar vad som ses som en nyhet. Vi vill utveckla och bredda det offentliga samtalet. Vi ska inte ersätta den traditionella journalistiken, men vi kompletterar den och uppmanar läsarna att läsa även de etablerade tidningarna med kritiska ögon. Vems åsikt är det som representeras, vilka krafter står bakom det som anses vara objektiv nyhetsförmedling?”

Idag sätter redaktionen upp sitt kontor på Sergels Torg mellan klockan 12 och 14, för att bjuda in allmänheten att skriva in sina nyheter på hemsidan.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev