Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Låt lokaltidningarna ta över det lokala public service-uppdraget

Lokaltidningarna är de som skött public service-uppdraget ute i landet. Därför är det ingen orimlig tanke att vi också med statsmedel tar över det uppdraget formellt från SR och SVT, skriver HD:s chefredaktör Lars Johansson med anledning av AnnaKarin Liths förslag.

Publicerad: 18 mars 2015, 06:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Public service

Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith förde fram en intressant och radikal tanke i Medievärlden att Mittmedia skulle ta över P4:s nyhets- och sportbevakning i Dalarna. I princip är det ingen dum idé eftersom public service inte klarar av den lokala bevakningen.

Det är dags att ta diskussionen på allvar om vad mediesubventionerna ska användas till. Och då måste man ha hela mediebilden klar för sig. Jag menar att resurser måste föras över till oss som försöker vara public service i kommuner där public service aldrig varit public service.

Begreppet public service innebär för mig att man är i medborgarnas tjänst. Public service-bolagen SVT och SR kan knappast sägas vara det på lokal nivå. Mängder av Sveriges 290 kommuner har i alla år varit övergivna av public service. De lokala- och regionala tidningarna är de som skött public service-uppdraget ute i landet.

Därför är det ingen orimlig tanke att vi också med statsmedel tar över det uppdraget även formellt från SR och SVT.

Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl hävdar i en replik till AnnaKarin Lith att det skulle hämma konkurrensen. Jag tycker också att det är bra med konkurrens. Men den konkurrensen finns ju inte i majoriteten av Sveriges kommuner. Jag har ingen statistik som underbygger min känsla, men jag skulle tro att SR saknar daglig bevakning i minst 200 av landets kommuner. I småkommunerna gör de enstaka besök någon gång i månaden.

Så hellre ett monopol än ingen bevakning alls. Hellre ett medieföretag som bevakar Svalöv och Perstorp än inget.

Om vi inte kan få del av de statliga pengarna för att fortsätta bevaka alla kommuner i Sverige borde vi ändå kunna hitta former där de lokala och regionala tidningarna kan samarbeta med SR och SVT och kanske dela på kostnaderna för en journalist.

Björn Löfdahl påstår att det inte finns utrymme för mer lokalt i radion. Frekvenserna räcker inte till. Mitt tips till Björn, lyssna på vilken lokal P4-station som helst en normal dag. Timmar av programtid fylls av programledare som småpratar med varandra om ingenting, varvat med musik och tävlingar, samtidigt som den kommunala demokratin urholkas i brist på bevakning. Är det rimligt att licenspengarna går till så mycket skval?

Programtiden för nyheter är minimal. Och de nyheter som produceras är många gånger höglästa ur lokaltidningarna. Visst måste det gå att omfördela resurserna.

Jag är inte så kategorisk att jag tror att tidningarnas överlevnad hänger på om SR eller SVT har tillgång till vårt material eller inte, även om det naturligtvis är konkurrenspåverkande att public service-webbarna kan publicera allt material gratis ofta rewritat från tidningarna när tidningarna kämpar för att hitta digitala affärsmodeller.

Men jag tycker att det är utmanande att så mycket av statsstödet tillfaller public service, som inte bidrar särskilt mycket till det demokratiska uppdraget ute i kommunerna. Det är här jag önskar att medieutredaren Anette Novak har förmågan att se till helheten i medielandskapet, även om kulturministern Alice Bah Kuhnke i den havererade debatten på MEG hävdade att public service inte ingår i utredningsuppdraget.

Här måste tänkas helt nytt.

Radion har kanske värre publikproblem än tidningarna. Minskningen av användarminuter och räckvidd är större, enligt en rapport från Boston consulting group. Unga människor sviker radion. Ja, jag hör 15-åringar säga att de inte ens vet vad radio är. Samhället tjänar inte på att nyhetsbevakningen blir sämre, vare sig i tidningar eller radio. De traditionella medierna är fortfarande nyhetsledande. Det är våra program, inslag och artiklar som delas i sociala medier och det är vi som plockar upp de virala succéerna och gör journalistik av dem.

De flesta lokaltidningar har fortfarande en överlägsen räckvidd, för HD 91 procent i veckan om vi räknar ihop tidning och webb. Bara sajten hd.se når 81 procent av alla 15-79-åringar i Nordvästskåne.

Samhället, staten, borde förstå att det är vi som har publiken och att det är vi som är garant för att människor blir informerade och för att det kan ske lokal opinionsbildning. Kort sagt, det är vi som är public service i Ängelholm, Klippan, Mjölby, Finspång, Lessebo, Kinna, Arvika, Ludvika, Ljusdal etc, etc.

SR: Ingen grund för samarbete med Mittmedia

Mittmedia gör gärna radio åt P4
Lars Johansson, chefredaktör, Helsingborgs Dagblad

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.