Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Läsande och läsare i olika skepnader

Publicerad: 5 oktober 2006, 14:30

Tidningsläsning kan vara rituell eller ske när det passar och tidningsläsaren kan antingen var en person som vill befinna sig i en värld som delas med andra eller mera privat till sin natur.


Henrik Dahl, chefsanalytiker på danska Explora, visade på branschdagarna hur olika och hur många läsarens och läsandets världar är. Han delade in konsumtionen och konsumenterna i fyra segment, där det fanns plats för såväl den idealistiske tidningsläsaren, som tror på medierna som en av statsmakterna och som en balans i samhället men inte alltid har tid att läsa sin tidning, till ad hoc-läsaren, som inte ser sin läsning som något ideologiskt men som läser mycket.
Den publika tidningsläsaren läser om politik, in- och utrikes, eftersom han och hon vill vara med och dela världen med andra. Den privata tidningsläsaren ägnar sitt intresse till exempel åt minnesord över avlidna och lokala nyheter.
Vissa människor läser tidningen rituellt. Ger den tid, kanske också en speciell plats, gärna också som något som man gör gemensamt med någon annan om morgonen. Att läsa tidningen blir lika mycket morgonritual som att duscha och borsta tänderna. Andra läser när tillfälle ges, exempelvis under pendling till och från jobbet, eller bara för nöjet att läsa.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.