Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Lars Johansson: Inte sista paketet för HD

Publicerad: 4 oktober 2013, 05:09

40 av 260 tjänster ska bort när HD neutraliserar årets minusresultat. Hur det blir nästa år vill inte chefredaktör Lars Johansson spekulera i.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Årets omsättning för HD kommer att landa på omkring 400 miljoner kronor. Annonsförsäljningen blir omkring 40 miljoner kronor lägre än budget. Men 20 av dessa har ledningen redan sparat in genom dagligt smågnetande enligt Lars Johansson.

Återstår ett minus på 20 miljoner kronor. Sparpaketet som presenterades i går, där 40 tjänster ska sparas in, ska få budgeten i balans igen.

Men inget tyder på att kurvorna för varken annonsförsäljning eller upplageintäkter börjar peka uppåt igen.

Så det här är nog inte sista sparpaketet, säger Lars Johansson.

25 av de 40 tjänsterna berör redaktionen. Bevakningen av fyra kommuner dras in. Det handlar om cirka 12 tjänster. Resterande ska sparas in genom att bland annat effektivisera redigeringen.

Tidningen har genomfört ett antal sparpaket de senaste åren. Och ledningen kände att nu går det inte ta med osthyveln längre utan att det drabbar kvaliteten.

Därför bestämde vi oss för att göra det här yxhugget och lägga ner i Klippan och Örkelljunga, säger Lars Johansson.

HD har under en lång rad av år gått med plus. Men Lars Johansson tycker ändå att ägarna har fattat rätt beslut.

Under ett antal år är det finansrörelsen som räddat oss. I fjol var det en försäljning av Schibstedaktier som gav 39 miljoner som var orsaken till vinsten. Men nu finns det inget kvar att sälja.

Jag tycker ägarna haft tålamod. De har låtit oss starta ett antal nya verksamheter och pröva på både det ena och det andra. Och vi har en omfattande innovationsverksamhet här. Även om den inte ger några stora pengar ännu.

Det handlar bland annat om den lokala e-handelsplattform som HD tagit fram (läs mer här).

Den nya organisationen ska om allt vara färdig i mitten av februari nästa år. MBL-förhandlingarna drar igång snarats. Något generellt paket kommer det inte att bli.

Men vi hoppas att alla som berörs ska landa så bra som det bara går, säger Lars Johansson.

Vad kan det bli för yxhugg för att få budgeten i balans nästa år?

Det är för tidigt att säga. Nu är all koncentration på att få den här omställningen i land. Men det kommer att bli tufft att göra budget 2014. Och 2015.

Stort sparpaket på HD

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.