Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Laholms Tidning och Ny Teknik klandras av PON

Publicerad: 14 maj 2009, 08:43

Opinionsnämnden klandrar Laholms Tidning och Ny Teknik. Den förstnämnda tidningen har brutit mot god publicistisk sed, medan den andra åsidosatt god sed.


Ämnen i artikeln:

Ny Teknik

Laholms Tidning skrev i mars i fjol om att en anställd utsatt ett krögarpar för en knivattack. Restaurangen liksom paret namngavs. Enligt artikeln skulle den anställde ha ett psykiskt handikapp. Det lämnades också andra uppgifter om honom. En månad senare publicerade tidningen en insändare från styrelsen för Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, som hävdade att den första artikeln var kränkande för den anställde liksom för andra personer med funktionshinder. Artikeln anmäldes av den anställde genom ombud. Bland annat hävdades att han, som är myndig, borde ha fått bemöta artikeln och att hans föräldrar nekats genmäle.  Han var väl känd på den namngivna orten.
Ämnet  hade ett allmänintresse, skriver PON men den anställdes utsatta situation krävde att artikeln utformades på ett ansvarsfullt sätt. I stället innebar den att han ”tillfogades oacceptabel publicitetsskada genom de onödigt långtgående uppgifter av integritetskänslig natur osm lämnades”.

Ny Teknik skrev den 18 april i fjol på sin nätsida och under rubriken Pirate Bay-polisen bytte sida/Utredningen kan vara ogiltig om att förundersökningen mot Pirate Bay kanske måste göras om på grund av jäv. Två och en halv månad efter att undersökningen avslutat fick den polis, en namngiven före detta kriminalinspektör,  som utredde jobb hos filmbolaget Warner Bros, en av målsägarna. Uppgifterna byggde på det som Sydsvenskan skrivit. Tidningen uppgavs som källa. En knapp vecka senare upprepade Ny Teknik under rubriken Piratpolis jävig – tog jobb hos filmbolag de centrala uppgifterna och påståendena från nätpubliceringen. Den utpekade före detta polisen gjorde anmälan.
PO liksom PON konstaterar att anmälarens arbetsbyte hade ett allmänintresse. PO skriver också att  Ny Tekniks omskrivning av Sydsvenskans artikel var slarvig till anmälarens nackdel och att denne inte givits möjlighet till kommentar. Det sistnämnda tar också PON upp. Det allvarligaste missgreppet tidningen gör sig skyldig till och som förtjänar klander är emellertid enligt nämnden den kategoriska rubriken i papperstidningen som inte har täckning i texten.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Ny Teknik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.