Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lägger du av nu, Anders Gerdin?

Publicerad: 3 december 2010, 12:45

I onsdags kom Regeringsrättens dom. Det finns inte något generellt förbud mot spelannonser från utländska spelbolag. Tidigare har Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin dragit ut i korståg för att slåss mot statens hyckleri i frågan om spelmonopolet. (Korrigerad)


Absolut inte. Även om den påverkar mig personligen när det gäller rätten att publicera redaktionella texter om spelbolagens odds.

Men på köpet kom också beskedet om att det inte finns ett generellt främjandeförbud. Och det kommer säkert att påverka nästa rättegång som är i februari.

Så vi fortsätter vårt arbete enligt plan med målsättningen att förändra regelverket.

Inte avveckla det?

Nej, jag har alltid varit för någon form av reglering. Till exempel ett licenssystem som de flesta europeiska länder har. Som bland annat Danmark inför andra halvåret 2011.

Hur fungerar det?

Det finns ett regelverk och en skattesats på 20 procent för spelbolagen.

Är det en bra nivå?

Säkert tycker spelbolagen att det är lite väl högt. I England ligger den på 15 procent och på Malta är den bara 4 till 5 procent.

Vad skulle ett sådant system betyda för medieföretagen?

Jag tror det skulle få stor betydelse. Nu är det bara Aftonbladet och Expressen som tagit in annonser från de utländska spelbolagen medan de övriga mediebolagen avvaktat. Tar man bort främjandeförbudet kommer det säkert att betyda mycket för affärerna för fler tidningar.

Men det kan ju drabba Aftonbladets intäkter?

Det kanske det gör. Men det får de stå ut med. Vi har ju fri konkurrens så den som kommer med bäst erbjudande vinner.

Gerdin ska tackla spelmonopolet

Kvällstidningar vinner om spelreklam

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.