Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Lagen om upphovsrätten vid anställning ska utredas

Publicerad: 21 februari 2007, 13:47

Upphovsrättslagstiftningen ska ses över. På justitiedepartementet skriver man på direktiv till en utredning. Den mest kontroversiella frågan är upphovsrätten vid anställningar.


Per Åsling, riksdagsman för c och tidigare vice ordförande i Centertidningar har ställt en skriftlig fråga om upphovsrättslagstiftningen till justitieminister Beatrice Ask. I frågan skriver han att den utredning som arbetade med upphovsrätten under 80-talet inte kunde komma överens om vad som skulle gälla vid anställning, och därför lämnade den frågan och andra frågor om överlåtelse av upphovsrätten därhän:

”De nackdelar som frånvaron av en reglering av upphovsrätten i anställningsförhållanden innebär är i dag uppenbara. Användningen av medieföretagens kärnprodukt, det journalistiska materialet, i flera kanaler försvåras påtagligt om arbetsgivaren inte upphovsrättsligt kan förfoga över det material som dennes anställda medarbetare framställt.”

Riksdagen har flera gånger bestämt att utredningen ska slutföras. Men det har inte skett än. Nu frågar Per Åsling hur den nya justitieministern ser på saken.

I sitt svar skriver Beatrice Ask att justitiedepartementet ska kunna börja översynen under året:

”?det framstår som tydligt att kapitlet är i behov av en översyn. Denna bör omfatta ett flertal frågor med koppling till upphovsrättens övergång, däribland frågan om upphovsrätt i anställningsförhållanden.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.