Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Kvinnohatet är en del av strategin att angripa pressfriheten”

Publicerad: 15 januari 2013, 12:56

I dagens SvD skriver Ola Wong om de systematiska och grova hoten mot de journalister som skriver om rasism i Sverige.


Han skriver om sin kollega Jenny Nordberg som mycket hellre skriver om och argumenterar med jihadister än skriver om den svenska rasismen. Om Medievärldens medarbetare Lisa Bjurwald som får ta emot dagliga hot för sin journalistik. Om Åsa Linderborg, Katarina Mazetti och Lisa Magnusson, som har det gemensamt att de skrivit om saker som triggar de svenska rasisterna, och att de är kvinnor. ”Kvinnohatet är systematiskt och en del av strategin att angripa pressfriheten”, skriver Ola Wong.

Han avslutar kolumnen med att föreslå nolltolerans mot näthat: ”Det är omöjligt att säga vem av hatarna som kommer att flippa och bli nästa Breivik. Det går däremot att hindra kulturen som skapar dem. I USA bidrog troligen Broken windows policy till att vända den brottsvåg som höll på att förstöra amerikanska storstäder. Genom att direkt markera mot småbrott, som vandalism, minskade även den grova brottsligheten. Problemet är att svensk polis och åklagare inte genomdriver de lagar som finns, och Säpo verkar inte bry sig. Inför nolltolerans mot hot. Snabba straff skulle få skrivbordskrigarna att tona ner sig. Då minskar triggarna på nätet som får i gång de riktigt farliga. Rättsamhället kan inte vänta tills de spränger Rosenbad. Spåra, infiltrera och lagför dem. Annars kommer små, fredliga och rika demokratier som Sverige och Norge att få en till Breivik och Mangs; och en till och en till och en till ända tills de bara är små.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.