Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvinnliga journalister mest utsatta i kommentarsfälten

Publicerad: 13 april 2016, 05:27

Enligt en undersökning som brittiska Guardian gjort är åtta av tidningens tio mest trakasserade journalister kvinnor.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Guardian har i en kartläggning gått igenom samtliga kommentarer på sajten sedan 2006. Syftet var att ta reda på hur många kommentarer som blockeras och undersöka om antalet skilde sig åt beroende på vilket kön artikelförfattaren hade.

Resultatet visar att Guardians moderatorer sedan 2006 blockerat 1,4 miljoner kommentarer vilket motsvarar två procent av det totala antalet kommentarer. Och trots att huvuddelen av tidningens debattörer är vita män, visar undersökningen en annan bild av vilka som är mest utsatta i kommentarsfälten.

Av de tio mest trakasserade journalisterna är åtta kvinnor (fyra av dem är vita och resterande fyra icke-vita). Bägge männen är icke-vita. Två av kvinnorna och en av männen är homosexuella. Bland de åtta kvinnorna finns en muslim och en judinna.

Samtidigt: De tio minst utsatta i undersökningen är samtliga män.

Flera svenska mediehus har det senaste året valt att stänga sina kommentarsfält. Senast i raden var VLT. Tidningens chefredaktör, Daniel Nordström, motiverade beslutet med att artikelkommentarerna ”fastnat i en negativ spiral där debatten spårar ur.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev