Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kvällsposten suddade inte bild tillräckligt, klandras

Publicerad: 16 oktober 2008, 07:55

Kvällsposten förorsakade oförsvarlig publicitetsskada när tidningen berättade om en sydsvensk idrottstränare som pressades på en miljon av sin 40-åriga älskarinna för att hon skulle tiga om förhållandet. I sammanhanget publicerades en bild där mannens sambo kunde identifieras.


Ämnen i artikeln:

KvällspostenHelsingborgs DagbladPOPON

Kvällsposten bröt mot god publicistisk sed, anser Opinionsnämnden.

Tillsammans med artikeln publicerades en bild på ett par med suddade ansikten. Den förställde mannen och den kvinna med vilken han sammanlevde. Inne i tidningen förekom samma suddade bild. Frisyr och hårfärg kunde urskiljas. Även andra uppgifter återgavs som kunde ge ledtrådar till vilka personer det rörde sig om.

Det var sambon som gjorde anmälan. Hon ansåg att bilden dels var bara nödtorftigt maskerad, dels att den gjorde en redan kränkande historia ännu värre.

Trots att Länstidningen i Östersund förorsakade publicitetsskada klarade sig tidningen från pressetiskt klander genom att den dagen efter första publiceringstillfället förde in en rättelse. Det handlade om en publicering i november i fjol, då Länstidningen påstod att en sparkad kommunchef, som delgivits misstanke om trolöshet mot huvudman sökt ett jobb som rektor i en namngiven gymnasieskola. Mannen hade sagt upp sig själv och var inte delgiven misstanke även om åklagare utredde det som hänt.

Helsingborgs Dagblads publicering i januari då i stort sett en hel söndagsbilaga upptogs av en ett examensarbete, där skribenten, en elev vid JMG, gick igenom ett uppseendeväckande mord i Bjuv 1994 har fått Allmänhetens pressombudsman och Opinionsnämnden att komma till helt olika ståndpunkter.

Anmälan gjordes av två brottsdömda bröders föräldrar. De ansåg att deras personliga integritet kränkts genom att närgångna detaljer om deras liv avslöjats och de kände sig jagade då HD tog upp fallet igen efter tretton år.

PO vill klandra och utgår i sin bedömning från antagandet att det ligger ”i de pressetiska reglernas natur att anhöriga till brottslingar har samma rätt till pressetiskt hänsynstagande som alla andra när sådana hänsyn är praktiskt möjliga” Därför bör en utgivare besinna vad det innebär för ett föräldrapar, att det brott deras barn begått som tonåringar skildras intill det sista stänket blod – tretton år senare.”

Nämnden konstaterar att publiceringen haft ett betydande allmänintresse med säger också att den inneburit en publicitetsskada för anmälarna. I avvägningen mellan dessa motstående intressen väger allmänintresset tyngst, skriver nämnden som friar publiceringen.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev