Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kunskapen om digitalt källskydd låg på redaktionerna

Publicerad: 5 april 2019, 10:26

Kännedomen om digitalt källskydd ute på redaktionerna är svag. Och tydliga riktlinjer saknas antingen helt eller är inte kända bland medarbetarna. Det visar en undersökning av Journalistförbundet.


Den som lämnar information till medierna som är avsedd för publicering har rätt att vara anonym. Och journalister är, enligt grundlagen, skyldiga att skydda en uppgiftslämnares identitet. I dag, när mycket av kommunikationen sköts över nätet, är det därför av största vikt att redaktionerna har koll på den digitala säkerheten. Men trots att konsekvenserna om en källa röjs kan bli förödande så är bristerna på redaktionerna vad gäller det digitala källskyddet stora. Det visar en undersökning som Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp sammanställt.

Dels visar undersökningen att kunskapsnivån kring säker digital tipshantering är låg, dels saknas det tydliga riktlinjer. Kunskapsbristerna är lika stora för anställda som för frilansare, visar undersökningen. Det enligt Hanna Nyberg, ordförande i Yttrandefrihetsgruppen samt ledamot i Journalistförbundets styrelse, som oroas över resultatet.

– Det är ett skrämmande resultat. Särskilt eftersom det visar på brister som kvarstår från våra tidigare mätningar. Nu borde redaktionerna ha kommit i kapp, kan jag tycka. Dessutom är många krypterade tjänster lättillgängliga i dag. Ändå används de inte. Det oroar mig, säger hon och fortsätter:

– Som journalister är vi beroende av källor. Vi vet också att det finns krafter som försöker undvika att känslig information läcker, titta bara på Swedbank-härvan, därför är det jätteviktigt att våra källor kan känna sig trygga. På så sätt är det en demokratifråga.

Av de svarande uppger 63 procent att de inte känner till om det finns någon policy om källskydd på redaktionen. Omkring var femte, 22 procent, svarar att det inte finns någon alls. Bland de få journalister som arbetar på en redaktion där det finns en policy saknar majoriteten kännedom om vad den säger.

Ansvaret för att källskyddet bevaras ligger ju på den enskilda journalisten. Men vilket ansvar har cheferna för att kunskapen kring de här frågorna finns på redaktionerna?

– Ett jättestort ansvar. Visst, i slutändan ligger det på den enskilda journalisten. Men att chefer och redaktionsledning har kunskap och är avgörande. Det är ju till dem som journalister vänder sig för att ställa frågor och be om verktyg. Det är därför vi pratar om policys, för det är ett bra styrmedel och bör finnas på varende trovärdig redaktion.

Med den här kunskapen, vad vill du göra för medskick till journalister och redaktionerna?

–Väck samtalet på redaktionen. Fråga om det finns någon policy för källskydd på redaktionen. Om ja, vad säger den? Om det inte finns – be att det tas fram.

Mer om undersökningen

Undersökningen bygger på enkätsvar från Journalistförbundets medlemmar under perioden 17 april 2018 – 2 maj 2018.

Frågorna har gällt digitalt källskydd på redaktionerna.

Svaren har sedan sammanställts av Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News