Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kulturskribenter tar strid för arvoden

Publicerad: 28 april 2015, 05:40

Omkring 50 skånska kulturutövare och kulturproducenter kräver att Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad höjer arvodena för sina frilansande kulturskribenter.


Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Efter att Sydsvenskan köpt Helsingborgs Dagblad blir nu omkring hälften av det redaktionella materialet gemensamt. Samma texter kommer alltså att tryckas i båda tidningarna utan att frilansarnas arvoden reflekterar dubbelpubliceringen.

Bland de namnkunniga undertecknarna på uppropet, som publicerades igår kväll på Sydsvenskans webb, märks Sigrid Combüchen, Liv Strömquist, Fredrik Gertten, Nina Björk, Karl Ove Knausgård och Patrik Lundberg. De menar att en del av frilanskåren kommer att slås ut, eftersom antalet uppdrag minskar betydligt.

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarar direkt på uppropet:

”(…) När det gäller argumentet om dubbelpublicering kan jag konstatera att Sydsvenskan och HD är ett företag. Vi har en gemensam ledning, en gemensam kulturredaktion och en gemensam utgivare. De fast anställda medarbetarna skriver redan för alla tidningar utan extra ersättning. Det har aldrig gått att sälja en frilanstext till både Sydsvenskan och HD, så samgåendet stänger inga sådana möjligheter. Däremot har vi kraftigt höjt ersättningarna för de frilansare som tidigare skrivit kulturtexter åt HD, eftersom skillnaderna mellan tidningarna varit stora.

Vi betalar för utfört arbete (inte per läsare), så jag anser att oron att frilansarna får sämre ekonomisk möjlighet att utföra ett bra arbete är obefogad. (…)”

97 frilansar från Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad, i huvudsak kulturskribenter, har sedan ett par månader tillbaka organiserat sig för att ställa gemensamma krav på tidningarna. Frilansarna anser att en del av den besparing tidningarna gör bör gå tillbaka till dem som utför arbetet i form av höjda arvoden.

Författarförbundet och Journalistförbundet står också bakom frilansarnas ansträngningar.

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.