Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kulturministerns nej förvånar inte

Publicerad: 2 januari 2013, 12:27

Kulturministern har sagt nej till det omställningsstöd som ett antal s-redaktör önskat. Tråkigt, men jag är inte förvånad, säger Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström.


Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

14 chefer på s-märkta tidningar gick i en debattartikel som bland annat publicerades i Dagens Nyheter ut och krävde ett omställningsstöd i väntan på att det nya presstödet ska vara klart 2017. Bland annat ville de att gränsen på 12 000 ex för fullt stöd skulle sänkas samt att regeln om 55 procent eget material i tidningen förändras för att frigöra resurser till utveckling.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gör tummen ner för deras förslag. I ett svar till tidningscheferna menar hon att det inte är statens roll att skapa en marknad för dagspressen.

Tråkigt att hon inte är öppen för en diskussion, säger Daniel Nordström, chefredaktör för Folkbladet.

Att kulturministern nu stängt dörren för fortsatta samtal om ett omställningsstöd kan innebära att ett antal andratidningar inte kommer att klara sig menar Daniel Nordström.

Som vi säger i debattartikeln, nu är risken stor att Presstödsnämnden har mer pengar att dela ut 2017 men färre företag som kan kvittera ut dem.

Kommer ni att finnas kvar?

Jag vägrar tänka eller tro i andra banor. Vi kommer att hitta lösningar, säger Daniel Nordström men konstaterar också att hans tidning har det förhållandevis bra jämfört med vissa andra andratidningar.

Tror du det är brist på politisk vilja eller faktiska möjligheter som ligger bakom kulturministerns inställning?

Hon säger att det inte går att göra ur ett EU-perspektiv, och det har jag ingen anledning att misstro, säger Daniel Nordström.

Inget tilläggsdirektiv till presstödsutredningen

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.