Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kulturministern öppnar för ökat mediestöd

Publicerad: 12 juni 2017, 05:08

Alice Bah Kuhnke säger i Ekots lördagsintervju att mediestödets finansiering behöver ses över. "Dryga 550 miljoner kronor kan låta som väldigt mycket pengar men i sammanhanget är det inte det."


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) intervjuas i Ekots lördagsintervju om regeringens mediepolitik när mediebranschen är under hård press.

”Just nu har vi vita fläcka, alltså platser runt om i landet där det inte finns någon lokaljournalistik”, säger Alice Bah Kuhnke i intervjun.

Därför vill regeringen göra ”…en rad saker. Vi behöver ett modernt mediestöd, men vi behöver också, vilket många experter menar är mer avgörande, sänka digitalmomsen, avskaffa reklamskatten.”

Hon ser framför sig att det nya mediestödet ska leda till att det startas nya digitala nyhetssajter ”ett teknikoberoende stöd, det betyder ju att journalister runt om i landet får möjligheter att öppna arenor och plattformar för journalistiken”

På frågan ”vilken hon ser som den största och viktigaste lösningen” för att rädda lokaljournalistiken, svarar hon:

”Det är helt centralt att vi sänker digitalmomsen och avskaffar reklamskatten. … Sedan behöver vi ju också se på mediestödets finansiering. Dryga 550 miljoner kronor kan låta som väldigt mycket pengar men i sammanhanget är det inte det. Utredaren föreslår en ökning av den summan med ungefär 55 miljoner kronor per under de kommande tre åren efter att stödet införts, just för att det kommer vara fler aktörer som förhoppningsvis kommer vilja söka och starta upp journalistik runt om i landet.”

Om förslaget till ett nytt public servicebolag säger hon att det är något som utredaren Anette Novak lagt fram oombett, och som regeringen inte kommer att arbeta vidare med.

Alice Bah Kuhnke säger också att hon inte tror på att införa en demokratiparagraf för att få mediestöd.

”Jag ser det som att riskerna med ett sådant kriterium är större än vinsterna, jag tror att det är början på ett sluttande plan”.

Lyssna på intervjun här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.