Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kullenberg förlorade mot Aftonbladet

Publicerad: 17 september 2003, 10:20

Stockholms tingsrätt anser inte att Annette Kullenberg kunnat bevisa att Aftonbladet brutit mot sekretessklausulen i deras avtal. Tingsrätten var dock inte enig i sin dom.


Majoriteten anser att ”själva det förhållandet att Annette Kullenbergs kolumn utsatts för en censurering, att hon varit missnöjd med detta och att hon sedermera kom att sluta på tidningen i och för sig inte kan anses omfattas av sekretessklausulen”. Detta var nämligen redan känt i en vidare krets på tidningen när hon slutade som kolumnist.
Visserligen stod det i Resumé att chefredaktören Anders Gerdin ”medger” att en konflikts begravts i en hemlig uppgörelse. Men, resonerar rättens majoritet, det var inte något direkt citat och Anders Gerdin har vittnat om att han inte sagt på det sättet.

Chefsrådmannen
Leif Carbell håller inte med majoriteten. Han menar att beviskraven får sättas lägre än normalt eftersom det gäller anonyma uppgifter med grundlagsfäst meddelarskydd. Han finner det sannolikt att det är personer på Aftonbladet som läckt till Resumé. Och även om dessa personer inte ingår i den ledningsgrupp som omfattas av sekretessavtalet med Annette Kullenberg så måste uppgifterna ändå indirekt ha kommit från denna grupp.
Om chefsrådmannens åsikt hade gällt för hela tingsrätten skulle Annette Kullenberg fått 500 000 kronor av Aftonbladet plus ersättning för sina advokatkostnader på 80 000 kronor.
Nu gick majoriteten inte på Annette Kullenbergs linje och därför får hon i stället betala Aftonbladets advokatkostnader på 55 000 kronor.
Domen kan överklagas inom tre veckor, fram till den 8 oktober.
TORBJÖRN von KROGH
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev