tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kuhnke vill sänka digitalmomsen ”snarast”

Publicerad: 25 januari 2017, 06:55

Regeringen ska jobba för att EU så snart det bara går gör det möjligt för medlemsländerna att sänka digitalmomsen. Utmärkt med ett klart och tydligt besked, menar TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Ämnen i artikeln:

TU

När EU-kommissionens förslag gått igenom ska regeringen så snart som det är möjligt lägga fram ett förslag att den svenska digitalmomsen sänks till 6 procent. Det skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke och finansminister Magadalena Andersson på DN debatt i dag.

– Det är utmärkt att vi nu till sist äntligen får ett klart och tydligt besked! Vi har jobbat med den här frågan i massor av år. Medborgarnas tillgänglighet till de nyheter, den information och den opinionsbildning som framför allt förmedlas av dagspressen är central för det demokratiska samtalet och då får inte momsen vara ett hinder, säger TU:s VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

– Från TU kan vi inte uppfatta detta på annat sätt än att en parallell process på nationell nivå måste inledas omgående, så att en omläggning av den svenska digitalmomsen kan ske, så snart direktivförändringen börjat gälla. I det arbetet bör, även för svensk del, möjligheten för medlemsstaterna att tillämpa en lägre skattesats än i dag, inklusive nollskattesats, noga övervägas, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård.

DN:s redaktionella utvecklingschef, Martin Jönsson, är också positiv till beskedet. Det kom inte en dag för sent menar han:

”Eftersom mer än hälften av Sveriges dagstidningar gick med förlust 2015 (och det lär inte se bättre ut när siffrorna för 2016 redovisas) brinner det i knutarna. Därför är det viktigt att regeringen lever upp till sitt eget ord om ”så snart det är möjligt”. Annars kan det vara för sent.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev