onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kubansk journalist frisläppt

Publicerad: 1 december 2004, 10:37

Den kubanske journalisten och poeten Raul Rivero är bland de fem regimkritiker som frigavs i tisdags.


Tidigare i år har sju släppts från fängelse, vilket innebär att 63 oliktänkande, som fängslades i mars i fjol fortfarande hålls i fängsligt förvar. Några har flyttats från fängelser på landsbygden in till fängelser i Havanna.
Raul Rivero dömdes i fjol till 20 års fängelse för att ha arbetat för USA med syfte att underminera den kommunistiska regimen på Kuba. Han  och de andra fyra har frigivits villkorligt, vilket innebär att de när som helst kan fängslas på nytt. Anledningen till frigivningen är enligt myndigheterna deras vacklande hälsa.
Troligt är emellertid att också de starka internationella påtryckningarna har gjort verkan. EU, vars medlemsländer är viktiga för Kuba både vad gäller turism och import av varor, har på olika sätt kritiserat Kuba. EU vidtog sanktioner förra året och planerar enligt uppgifter från Associated Press nya insatser för att sätta fokus på Kubas dissidenter denna månad.
Även de numera upptinade och återupptagna kontakterna med Spanien och den nya socialistregimen där har vägt tungt, anses det.
Raul Rivero arbetade många år för de statliga medierna på Kuba. 1989 bröt han med Castro-regimen. Han har fått flera internationella utmärkelser för sin kamp för det fria ordet, senast Unescos journalistpris.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev