Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

KU:s yttrande var oppositionens yttrande

Det var genom att samarbeta med SD som oppositionen i KU kunde rösta igenom kritiken mot kulturministern när det gäller förhandsprövning, skriver de moderata riksdagsmännen Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin.

Publicerad: 9 juni 2011, 06:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson skriver här på Medievärlden om den kritik som KU har riktat mot kulturministern avseende den rimliga åtgärden att försöka skapa konkurrens på lika villkor mellan statliga och privata medieföretag. Det hon inte skriver är att det är V, S, SD och MP, det vill säga oppositionen, som har lyckats prata ihop sig och förhandla fram ett gemensamt yttrande riktat mot kulturministern. Före valet sa Vänsterpartiet att man inte skulle förhandla och samarbeta med SD men nu har alltså Wiwi-Anne Johansson gjort det man sa före valet att man inte skulle kunna göra. Kulturministern ska självklart själv bemöta debattartiklar men eftersom det här är en större principiell fråga som vi debatterat under våren vill vi ändå ge vår syn som Riksdagsledamöter på frågan om framtidens mediepolitik.

Fria medier i demokratiska länder är inte det första som brukar kopplas ihop med de statsskick och länder som står Vänsterpartiet nära och de har också konsekvent röstat emot all utveckling av fria och oberoende medier i Sverige. Man var emot den fria privata lokalradion, man var emot fri och privat tv och man hade säkert förbjudit internet om det hade gått. Vänsterpartiet ska alltså i dessa frågor inte ha en särskilt hög svansföring. Frihet och valfrihet är inte deras modell inom medieområdet heller.

Enligt vår mening ska vi som politiker anstränga oss till det yttersta så att medborgarna oavsett var man bor i landet har tillgång till ett brett utbud av media. Internet har flyttat makten över informationsutbudet från en redaktör som selekterar informationen till den enskilde som tack vare sökmotorer snabbt och enkelt kan bilda sig en egen uppfattning i viktiga sakfrågor men självklart har media en stor makt till att sätta dagordningen i sakfrågor. Inte minst den senaste tidens hetsjakt på Statschefen har visat vad som händer när alla journalister granskar med samma nyhetsvinkling. Men det finns också en stark motkraft på internet där över 100 000 svenskar gått med i en Facebook grupp till Statschefens försvar. Det är en den nya och moderna mediamiljö som vi måste förhålla oss till som riksdagsledamöter.

Här är Vänsterpartiet ett ytterlighetsparti i Sveriges Riksdag som inte vill ha fria och oberoende medier och det ligger helt i linje med det att man nu vill ha ett statligt mediautbud som det alltid har varit fast verkligheten förändras snabbt.

Vi ser fram emot en ny mediepolitik för framtidens medialandskap och det finns all anledning att välkomna den kommande public serviceutredningen och det återstår också andra viktiga mediafrågor som måste lösas under mandatperioden. Det finns inte någon anledning att ha en reklamskatt på annonser i Sverige. Vi borde tillåta annonser för utländska spelbolag i svenska dagstidningar och lika självklart borde straffskatten på den privata lokalradion tas bort det som kallas koncessionsavgifter. Tack och lov saknar Vänsterpartiet allt inflytande över framtidens mediepolitik och det ska både journalister, annonsörer, läsare, lyssnare och tittare vara tacksamma för.

Kulturministern måste tänka om
Lars Beckman, riksdagsledamot (m), Gävleborg och Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot (m), Dalarna

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev