Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

KU: Ja till förändrat presstöd

Publicerad: 7 maj 2015, 10:41

Konstitutionsutskottet säger ja till regeringens förändringar av presstödet. Det innebär bland annat att fådagarstidningarna kan få ett utökat stöd. KU sätter också ner klacken och säger att det dags att avveckla reklamskatten. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Regeringen vill bland annat att villkoret om andelen abonnerad upplaga ska förändras samt att Presstödsnämnden avvecklas och i stället inrättas en nämnd för presstöd inom Myndigheten för radio och tv.

Ett handlar om att driftstödet till endagarstidningar ska öka med 10 procent och för tvådagarstidningar med 20 procent samt att den så kallade stödtrappan blir jämnare och får fler steg.

KU menar också att den försöksverksamhet som skett med samdistribution av tidningar och post varit för begränsad. Fler och mer omfattande försök måste göras och med fler aktörer än Posten AB.

Medievärlden Premium rapporterade i augusti i fjol att Posten lägger alla planer på samdistribution på is efter ett försök utanför Arvika som berörde 330 hushåll. Argumentet var att det inte skulle gå att få lönsamhet i en sådan verksamhet.

KU menar också att det nu är dags att påbörja processen att avveckla dagspressens reklamskatt samt att förlänga presstödsförordningens giltighetstid.

Den 20 maj ska förslaget debatteras i riksdagen. Då är det också planerat att fatta beslut.

Läs mer på hos Konstitutionsutskottet

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.