tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kritiserad rättegång mot turkiska journalister återupptas

Publicerad: 11 september 2017, 08:48

Rättegången mot ett 20-tal medarbetare på den turkiska tidningen Cumhuriyet återupptas i dag. Anklagelserna gäller terrorism och medarbetarna riskerar upp till 43 års fängelse. RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist ser åtalet som ett sätt för Turkiets president att tysta sina kritiker.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I juli beslutade domstolen i Istanbul att frisläppa sju av tidningsmedarbetarna i väntan på att de nya rättsförhandlingarna skulle dra igång. Och i dag är det dags, rapporterar TT.

Tidningens medarbetare anklagas för att stödja den av Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen – som enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ligger bakom förra årets misslyckade kuppförsök. Den tidigare chefredaktören Can Dündar är en av dem som står åtalad. I dag lever Dündar i exil Tyskland.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har fördömt rättegången och kallat åtalet för godtyckligt.

– Egentligen är den här rättegången ett sätt för Erdoğan att försöka kontrollera de fria medierna i Turkiet. Cumhuriyet är en av Turkiets äldsta och viktigaste tidningar. Den har varit en nagel i ögat på regimen under en lång tid, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i svenska Reportrar utan gränser.

Rättegångens utgång är ännu oklar – men oavsett om domarna blir fällande eller inte så har Erdoğan vunnit, säger Jonathan Lundqvist. Det eftersom skrämselvärdet är så högt:

– Det är inte avgörande för honom huruvida tidningsmedarbetarna får fängelse eller inte – han har vunnit ändå. Det sätt Erdoğan har bedrivit den här processen, genom offentlig åtalspunkter till exempel, gör att inte bara de som står åtalade påverkas. Bakom varje fängslad journalist står ett hundratal fria journalister som drabbas av själscensur.

Reportrar utan gränsers representant i Turkiet, Erol Önderoğlu, som själv står anklagad för att ha spridit terroristpropaganda kommer att finnas på plats under rättegången. Dels för att bevaka, men också för att visa organisationens stöd.

Ni har länge varnat för utvecklingen i Turkiet. Hur skulle du beskriva situationen för pressfriheten där i dagsläget?

– Rent strukturellt är det svårt att över huvud taget tala om en pressfrihet i Turkiet. Självklart finns det enskilda modiga journalister som fortsätter sin rapportering. Men de är oerhört få och har så litet stöd att det är svårt för dem att få någon spridning.

Turkiet hamnar på plats 155 av 180 på Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev