onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kritik mot vitrysk dom mot fri tidning

Publicerad: 29 september 2008, 03:58

Den vitryska domen mot tidningen Svaboda för extremism kritiseras av Internationella journalistfederationen och Svenska Helsingforskommittén som ett försök att tysta en kritisk röst.


I helgen har Vitryssland gått till val – ett val som landets president och i realiteten envåldshärskare deklarerat skulle präglas av demokratiska principer.

Men den 9 september stoppade en lokal domstol ett nummer av den oberoende och oregisterarde tidningen Svaboda och 5000 exemplar förstördes, skriver de två organisationerna i ett pressmeddelande.

Den artikel som drog på tidningen domen handlar om hur polisen agerat mot den ungdomsorganisation som demonstrerat mot vitrysk  politik förhållandevis Georgien-konflikten.

Tidningarna hade beslagtagits den 19 augusti när vitrysk polis stoppade en privatbil. Föraren fick böta motsvarande drygt 200 kronor.

I pressmeddelandet säger Robert Hårdh, Helsingforskommittéen, att domen mot Svaboda ”påminner det internationella samfundet om graden av förtryck av oberoende röster i Vitryssland”.
”Genom att slå ner på Svaboda visar regimen tydligt att den inte har för avsikt att låta det vitryska folket få annan information än statspropaganda.”

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev