Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kritik mot Montgomery – Mecomanställda hålls utanför

Publicerad: 5 september 2007, 11:42

David Montgomery, chef för det brittiska mediabolaget Mecom, bryter mot aktiebolagslagen. Alla viktiga beslut tas utanför styrelserummen för att undgå diskussioner där de anställdas styrelserepresentanter är närvarande. Det skrev de anställdas tidigare förtroendeman i Mecom, Kjetil Haanes, i brev till David Montgomery för en tid sedan.


I ett svar till Kjetil Haanes skriver David Montgomery att förhållandena ska bli bättre; han lovar också att norsk aktiebolagslagstiftning i fortsättningen ska följas.

– Nu har det gått flera månader sedan jag fick svaret från David Montgomery, men ingenting har förbättrats, säger Kjetil Haanes till Medievärlden. Kjetil Haanes har nu lämnat Mecom och är idag vice ordförande i det norska journalistförbundet.

Alla viktiga beslut träffas, enligt facket, utanför styrelserummen. Det rör sig t ex om den överordnade strategin, uppköp, nerdragningar och liknande frågor. I ett prospekt som rör Mecoms planerade uppköp av det holländska mediabolaget Wegener beskrivs de anställdas representanter i styrelsen som en riskfaktor.

– Det är tråkigt att David Montgomery har den här attityden. Han saknar helt förståelse för den nordiska företagsdemokratin. Han kan inte förstå att de anställdas deltagande i styrelsearbetet kan vara en positiv tillgång för företaget. I stället fattas alla viktiga beslut av David Montgomery själv i London. Detta bryter klart med aktiebolagslagen, säger Kjetil Haanes.

I Mecoms norska bolag, Edda Media (tidigare Orkla Media) tycker man dock att förhållandet till de anställdas representanter är bra. VD Jan M. Moberg tycker det är olyckligt att beskriva de anställdas styrelserepresentanter som ”riskfaktor”.

– Vår uppfattning är att vi arbetar bra med de förtroendevalda och att vi har ett förhållande som fungerar väl, något som vi ska fortsätta med, säger Jan M. Moberg.

Kjetil Haanes instämmer i Mobergs bedömning när det gäller styrelsearbetet på nationellt plan. Men på internationell nivå, där de stora, övergripande besluten fattas i Mecom, där brister det alltså, enligt facket.

David Montgomerys ledarstil betraktas som mycket gammaldags. Det har koncernchefen i Mecom-ägda Det Berlingske Officin, Lasse Bolandet, också fått erfara. På grund av dåligt samarbete och svaga ekonomiska resultat i koncernen lämnade Lasse Bolandet Berlingske för kort tid sedan. En av David Montgomerys närmaste män, John Allwood, leder nu Berlingske tills man funnit en ny koncernchef.

Även i Norge har det varit chefsbyte i Edda Media på grund av samarbetssvårigheter med Mecom-chefen.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev