Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kritik mot de pressetiska reglerna

Publicerad: 26 september 2005, 10:22

Fyra välrenommerade svenska forskare går i dag ut hårt mot de svenska pressetiska spelreglerna i en debattartikel i DN. Kritiken bygger på en subjektiv skattning i en amerikansk studie från 2003.


Forskarna utgör SNS Demokratiråd som för närvarande driver ett stort medieprojekt. De är Olof Petersson, Monika Djerf-Pierre, Jesper Strömbäck och Lennart Weibull.
I sitt inlägg hänvisar de till ”årets rapport om korruption i världen, utgiven av Transparency international”. Går man till denna rapport (www.globalcorruptionreport.org) från mars i år så finner man i del fyra en avdelning om forskning angående korruption. I denna del finns en fyrasidig sammanfattning av en amerikansk studie från 2003 om konstruktionen av ett index som ska ringa in risken för att särintressen kan köpa sig en plats i nyheterna; ”cash for news coverage”.
Går man till den amerikanska studien (av dr Dean Kruckeberg vid University of Northern Iowa och doktoranden Katerina Tsetsura vid Purdue University; se www.instituteforpr.com/pdf/bribery_index.pdf) så finner man att indexet består av åtta variabler som bedöms för 66 länder. Två handlar om samhällssystem (källa CIA World Factbook 2001), en om läskunnighet (källa Unesco), en om journalisters utbildningsnivå (källa World Press Encyclopedia), en om allmänhetens uppfattning om existerande korruption (källa Transparency internationals index från 2001), en om graden av yttrandefrihet (källa Freedom Forum), en om mediekonkurrens (källor internationella årsböcker från 2001 och 2002) samt slutligen en variabel om förekomsten av väletablerade, detaljerade, publicerade och sanktionsförsedda pressetiska regler (källan är en subjektiv genomgång av de olika ländernas regler).
Om man ser till hela studiens resultat så kommer Sverige på femte plats med 4,5 poäng i snitt. Risken för att någon kan köpa sig plats i nyheterna bedöms som låg. Den är ännu lägre i elva länder (Finland, Danmark, Nya Zeeland, Schweiz, Tyskland, Island, Storbritannien, Norge, Österrike, Kanada och Holland). Och den är högre i de övriga 54 länderna. Bland de länder där risken är störst finns Egypten (1.63 i snitt), Nigeria (2,13) och Kenya (2,25).
De svenska forskarna fokuserar inte på totalbilden utan på en enda variabel, den om de pressetiska reglerna. Sverige (som får en femma för de flesta andra variablerna) får där en trea. ”Det gör att Sverige hamnar på samma betyg som länder där det inte råder full pressfrihet” skriver forskarna.
De lyfter i DN fram att Sverige ”hamnar på samma plats” som Turkiet, Malaysia, Indonesien, Ukraina och Sydkorea och att ”svenska medier får dåligt betyg i pressetik”.
Enligt studien har länder som Egypten, Nigeria och Kenya högre poäng än Sverige för denna variabel.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev