Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kristianstadsbladet klandras för utpekande

Publicerad: 28 februari 2017, 08:24

PON klandrar Kristianstadsbladet för att ha pekat ut en tidigare kommunal chef – målades upp som skyldig för något han inte fällts för.


Ämnen i artikeln:

KristianstadsbladetPressens Opinionsnämnd

Pressens Opinionsnämnd bedömer att Kristianstadsbladet, med en artikel från 25 april 2016, har brutit mot god publicistisk sed efter en anmälan från en tidigare kommunanställd.

Under sin tid som kommunal chef stängdes mannen av och förbjöds från att besöka arbetsplatsen. Motiveringen var att han bröt mot kommunens regler för upphandling och lagen om offentlig upphandling.

En uppgörelse från 2010 innebar att mannen fick 15 månadslöner för att säga upp sig, men sedan 2012 har kommunen anlitat hans företag trots att uppgörelsen innebar att “samtliga mellanhavanden” mellan parterna ska vara “slutligt reglerade och avslutade till alla delar”.

Artikeln i Kristianstadsbladet som uppmärksammade detta gick under rubriken “Utköpt anlitas av kommunen igen” och i texten framställs det som fakta att orsaken till den ursprungliga konflikten var att han brutit mot lagen om offentlig upphandling, något som kommunen aldrig kunnat styrka.

Anmälaren ansåg det kränkande att artikeln från 2016 hängde ut honom för konflikten med kommunen från 2010. Han påpekade att alla är oskyldiga tills domen har fallit och att tidningen målat upp honom som skyldig trots att han friats. Dessutom ansåg han att han inte haft något uppdrag från kommunen, utan att han enbart sålt produkter.

PO anser att granskning av kommunen är av allmänintresse, men bedömer att det pressetiska problemet är att tidningen lägger fokus på den före detta kommunala chefen istället för på kommunens agerande, eftersom mannen pekas ut i rubrik, ingress och bild.

Läs mer på PO-PON:s hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.