fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krispaketet klart i natt

Publicerad: 29 september 2008, 04:58

I USA anser sig förhandlarna i kongressen vara överens om ett räddningspaket på upp till 700 miljarder dollar. Nu kvarstår omröstning i representanthuset och senaten idag.


En konsekvens av paketets upplägg är att aktieägarna kan komma att tjäna pengar på krisen, men alternativet hade varit att bankerna och instituten hade förstatligats, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i Ekot.

Veckans Affärer börschef Per Olof Lindsten skriver att ”svarta september” kommer gå till historieböckerna som den månad då den marknadsliberala kapitalismens ”berlinmur” knackades ned till grunden. Chefredaktören Pontus Schultz skriver att ”Marknadsliberalismen är knappast död, men dess mest nyliberala uttolkare kommer att ha ett rejält tuggmotstånd när de ska argumentera för att marknaden i varje ögonblick alltid är den bästa herren. 5 000 miljarder kronor i räddnings­paket av bankerna talar ett annat språk.”

Johan Norberg skriver på sin blogg att problemet inte är att USA har en kasinoekonomi, utan att landet har en curlingekonomi, där staten rycker in när olyckan är framme.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev