Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krimreporter slåss mot Google

Publicerad: 28 juni 2017, 12:12

Journalisten, som har permanent skyddade personuppgifter, krävde att söktjänsten skulle ta bort en träff där hens namn och adress framgår. Google sade nej, men nu har Datainspektionen inlett en granskning av fallet.


Ämnen i artikeln:

Google

Två gånger har Google sagt nej till att ta bort sökträffen som går till en webbsajt där kriminalreportern och anhöriga till denne hängs ut med namn och adress. Enligt Google har uppgifterna på webbsajten ett allmänintresse eftersom de relaterar till journalistens yrkesliv. Och därmed får de ligga kvar.

”Jag har mötts av standardsvar vid båda tillfällena och har svårt att tro att de har gjort någon ordentlig utredning. Det är så klart beklämmande sett till vilken makt och kompetens som de sitter på. Det vore en enkel åtgärd för Google, men de har inte hjälpt mig trots den hotbild som finns mot mig”, säger krimreportern till Resumé.

Vid båda avslagen har journalisten vänt sig till Datainspektionen – som nu inleder en granskning i fallet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Google får fram till den sista augusti på sig att yttra sig i ärendet.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.