Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krav på frigivande av svensk-turkisk journalist

Publicerad: 14 augusti 2017, 07:36

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin som nyligen greps i Spanien på Turkiets begäran får stöd av den kända spanska juristen och före detta domaren Baltasar Garzón.


Det var torsdagen den 3 augusti, under en semesterresa i Spanien, som journalisten och författaren Hamza Yalcin greps vid en passkontroll i Barcelona. Det eftersom det finns en Interpol-efterlysning av honom utfärdad av turkiska myndigheter som anklagar honom för terrorism.

Hamza Yalcin flydde till Sverige 1984 efter att ha suttit fängslad i Turkiet för sitt journalistiska arbete. Under åren i exil har han bland annat skrivit för den regimkritiska tidningen Odak Dergisi.

De turkiska terroranklagelserna avfärdas av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser som ser dem som ett sätt att tysta regimkritiker. Efter gripandet den 3 augusti har Spanien 40 dagar på sig att handlägga ärendet. Reportrar utan gränser har begärt att spanska myndigheter släpper den svensk-turkiske journalisten.

”Situationen för journalister inne i Turkiet är sedan länge bedrövlig. Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser. Han vill visa att han kan komma åt kritiska röster även om de inte finns i landet. Det är ett missbruk av det internationella polissamarbetet som riskerar att få stora konsekvenser”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Nu kräver också den spanska juristen och före detta domaren Baltasar Garzón att Spanien omedelbart ska släppa Hamza Yalcin och inte utlämna journalisten till Turkiet, skriver Expressen. Dessutom erbjuder han svenska myndigheterna juridisk hjälp.

Baltasar Garzón har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att arbeta mot terrorism, korruption och ekonomisk brottslighet. I slutet av 90-talet uppmärksammades han internationellt för sin jakt på Chiles diktator Pinochet.

På Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex hamnar Turkiet på plats 155 av 180.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.