Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krav på före detta Stampen-anställda ifrågasätts av rekonstruktör

Publicerad: 17 juni 2016, 08:33

Fel att stämma tidigare anställda som fått sina avgångsvederlag betalda av den statliga lönegarantin, menar advokatbyrån som ansvarar för rekonstruktionen. Nu ska tingsrätten pröva saken.


Ämnen i artikeln:

SvD NäringslivStampen

De nio före detta anställda har identifierats i stickkontroller som utförts av tillsynsmyndigheten Kronofogden. Nu riskerar personerna, som fått avgångsvederlag i samband med nedbemanningar, att bli utan pengar under Stampens rekonstruktion. Detta sedan Kronofogden stämt dem.

Enligt Kronofogden ska avgångsvederlagen betraktas på samma sätt som ideella skadestånd – och de ska därför inte täckas av den statliga lönegarantin.

”Vi har hittat fall där vi tycker att besluten är fel. Beloppen omfattas inte av lönegarantin”, säger Elisabeth Lindow, enhetschef inom Kronofogdens konkurstillsyn, till SvD Näringsliv.

Men rekonstruktören delar inte den uppfattningen. Och eftersom parterna inte är överrens tar Kronofogden till stämningar. Det innebär att det blir upp till Göteborgs tingsrätt att fatta beslut i tvisten.

”Det är ett konstigt ställningstagande. Vi tycker att våra beslut är korrekta”, säger advokaten Johan Månsson, vid Rosengrens advokatbyrå som ansvarar för Stampens rekonstruktion, till SvD Näringsliv.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvD NäringslivStampen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev