Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krav på att morden på två tyska journalister i Afghanistan utreds omgående

Publicerad: 9 oktober 2006, 13:25

Två tyska frilansande tv-journalister mördades i Afghanistan natten mellan lördag och söndag. De var på väg till platsen där två världsberömda kolossalstatyer av Buddha förstördes av talibanerna 2001. Såväl utgivarorganisationen IPI som Reportrar utan gränser har protesterat mot morden.


Karen Fischer och Christian Struwe arbetade på uppdrag av tyska statliga tv-kanalen Deutsche Welle. De höll på med research för ett reportage och hade slagit upp sitt tält utanför en by norr om Kabul. Under natten attackerades de och sköts med AK47or. Varken deras bil eller något annat är stulet.
Enligt IPI var reportrarna väl bekanta med Afghanistan. Christian Struwe har engagerat sig i landets medieutveckling  och har hjälpt till att bygga upp en redaktion för statlig radio- och tv.
Afghanska myndigheter säger sig ha sex personer man vill förhöra om morden.
I ett uttalande stöder IPI tyska UDs krav på att en offentlig utredning av morden omgående inleds.
Reportrar utan gränser konstaterar i sitt uttalande det djupt tragiska i att morden skedde samma dag som man i Bayeux i norra Frankrike uppmärksammade de många journalister som dödas i konflikter varje år.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.