Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kraftiga protester mot DN:s planer på förlängd arbetstid

Publicerad: 20 april 2016, 11:52

25-30 extra arbetsdagar om året men inte en krona mer i lön. Ledningens förslag har väckt stora reaktioner bland medarbetarna och fackklubben protesterar nu i ett öppet brev.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Journalisten har rapporterat om att Dagens Nyheter vill säga upp de lokala avtalen om arbetstidsförkortning. Konsekvensen av det blir att DN:s samtliga anställda får ökad arbetstid.

Värst drabbas de som arbetar skift. Deras arbetsvecka riskerar att öka med upp till fem timmar. Timmarna, som läggs ut som nya hela arbetsdagar, motsvarar omkring 25-30 extra arbetsdagar om året.

Förslagets presenteras som en sparåtgärd, men klubben invänder mot påståendet och skriver i ett uttalande att DN:s vinster är av den storleken många andra tidningar bara kan drömma om att göra liknande. Och eftersom de anställda inte får någon ersättning för de utökade arbetstiderna innebär förslaget i praktiken en lönesänkning på 14 procent, enligt klubbens beräkningar.

Klubben hävdar vidare att kraven om arbetstidsförlängningen bryter mot arbetstidslagen och regeringens nya föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö. Journalisten har tagit del av ett öppet brev i vilket DN:s fackklubb skriver:

Att utöka arbetstiden är otidsenligt, sättet att göra det på är uppseendeväckande nonchalant och visar dessutom en brist på respekt för ingångna avtal och en 40-årig praxis. Det är också kontraproduktivt och riskerar att skada Dagens Nyheter och de anställdas hälsa. Vi hoppas att redaktionsledningen och företagsledningen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka kravet om att förlänga arbetstiden.

Samtidigt pågår en namninsamling i protest mot arbetstidsförlängningen som hittills undertecknats av 146 personer på redaktionen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev