lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kraftiga kollisioner mellan publicistiska principer

Publicerad: 6 november 2008, 08:01

En Linköpingskrögare är åtalad för att ha hotat Correns reporter. PO vill fälla Correns ansvariga utgivare Ola Sigvardsson för att ha publicerat hotet. Liknande förtecken har affären med Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk som beslutade att bryta igenom anonymitetsskyddet för en uppgiftslämnare. Det utreder JK för brott mot tystnadsplikten.

Ämnen i artikeln:

JKCorrenNorra Skåne

I slutet av oktober hölls rättegång där krögaren Tony Drangel stod till svars för åtalet olaga hot mot Correns reporter Håkan Wasén. Corren skriver om förhandlingen.

Etikexperten och tidigare chefredaktören Hans Månson har reagerat starkt mot att PO Yrsa Stenius vill att Correns chefredaktör fälls för att ha publicerat hotet. Hennes motivering användes av försvaret i hoträttegången. Det skrev han om i Svenska Dagbladet igår. Idag svarar Yrsa Stenius och Hans Månson replikerar.

Dom i hoträttegången faller 11 november. PON kommer att behandla Correns publicering i vinter.

Norra Skånes Mimmi Karlsson-Bernfalk valde att låta principen ”publicera” gå före anonymitetsskyddet, en av lagarna kopplade till tryckfriheten. Medievärlden skrev i går om JKs beslut att inleda förundersökning om brott för att hon namngav Nils-Eric Hennix.
Tyvärr finns inte hennes resonemang tillgängligt på nätet. Artiklarna är borttagna.

Resumé har skrivit utförligt om ärendet med Mimmi Karlsson-Bernfalks argumentation. Medievärlden har också återgett delar av diskussionen mellan henne och Nils-Eric Hennix.

JK reagerade snabbt på anmälan från den utpekade medborgargardesbyggaren Nils-Eric Hennix. Göran Lambertz resonerar utförligt om publiceringarna och anonymitetsskyddet i sitt beslut att inleda förundersökning.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev