Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kraftig JO-kritik mot UD

Publicerad: 5 oktober 2017, 07:21

Efter en utredning av JO kritiseras UD för en alltför långsam handläggning av en begäran från DN.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterUDDN

Förra hösten lämnade Dagens Nyheter (DN) in en anmälan till justitieombudsmannen (JO) om upplevda brister i diarieföringen och långa handläggningstider på utrikesdepartementet (UD).

Problemen uppmärksammades i samband med att DN:s Mattias Carlsson begärt ut handlingar kring UD:s kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd samt en större mängd e-postloggar. Först fem månader efter begäran fick Mattias Carlsson tillgång till totalt elva e-postloggfiler. Kort efter DN:s anmälan beslutade JO att inleda en utredning av ärendet.

Då skrev Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, i ett mejl till Medievärlden att departementet tar hänsyn till tryckfrihetsförordningens regler om skyndsamhet, men att omfattningen av DN:s begäran var mycket stor:

”I arbetstid uppskattas ärendet att ta ungefär 1,5 års omräknat till att en person skulle sköta det. Förfrågningar om att få ta del av allmänna handlingar är arbetsuppgifter som ska hanteras skyndsamt och gå före annan verksamhet, och vi tillsätter extra resurser vid arbetstoppar.”

Nu är JO:s utredning klar och domen är hård. Den kraftiga kritiken rör framför allt att UD låtit bli att registrera en del handlingar som rörde UD:s kampanj samt för att utlämningen av de e-postloggar DN begärt ut gått alltför långsamt. Samtidigt konstateras att det inte är första gången UD kritiseras för hur man hanterat utlämnandet av allmänna handlingar.

I sitt beslut skriver JO att man förutsätter att departementet nu vidtar åtgärder. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski uttrycker samma sak:

”Vi utgår från att UD och regeringen tar kritiken på allvar och förändrar sina rutiner”, säger han till den egna tidningen.

Läs också

JO inleder granskning av UD

Utrikesdepartementet JO-anmäls av DN

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterUDDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.