onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Koordinerade attacker mot Zaman

Publicerad: 21 februari 2012, 13:56

Reportrar utan gränser fördömer attackerna mot den turkiska tidningen Zamans kontor i Frankrike och Tyskland.


De två tidningskontoren attackerades nästan samtidigt i förra veckan. 15 maskerade individer bröt sig in på franska Zaman i en förort till Paris på onsdagseftermiddagen och hotade de anställda, som inte skadades men chockades svårt. Individerna, som tros tillhöra den väpnade kurdiska separatiströrelsen, slog sönder datorer, fönster och möbler. Det skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida.

Senare samma dag kastade okända individer molotovcocktails mot Zamans kontor i tyska Köln, och attackerade därefter ett turkiskt café.

”Turkiska medier bör inte betraktas  som en förlängning av den politiska makten i Turkiet”, säger Reportrar utan gränser i ett uttalande. Organisationen är oroad över att turkiska journalister i allt högre utsträckning ”betalar ett fysiskt pris för den fortsatta polariseringen av turkiska medier”.

Även EU och OSSE fördömer attackerna. Europaparlamentets Turkietrapportör Ria Oomen-Ruijten, som i sin rapport för 2011 uppmanar till tätare antiterrorismarbete mellan EU och Turkiet, kallar dåden för ”attacker mot pressfriheten”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev