Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kontroversiell vinnare i World Press Photo

Publicerad: 14 februari 2017, 12:12

Burhan Ozbilicis bild på den ryska ambassadören Andrei Karlov och hans mördare vann den prestigefyllda tävlingen. Aftonbladets Magnus Wennman prisas också i tävlingen.


Bilden på den tjänstlediga polismannen som sköt ihjäl Rysslands ambassadör Andrei Karlov, tagen av fotografen Burhan Ozbilici den 19 december, har utsetts till årets bild i World Press Photo, skriver Associated Press.

“Jag bestämde mig direkt för att göra mitt jobb, för även om jag hade skadats eller dött så hade jag representerat god journalistik”, säger Burhan Ozbilici.

Stuart Franklin, ordförande i World Press Photos jury, motsatte sig vinnarbilden:

“Det är ett fotografi av ett mord, en mördare och den mördade, båda ses i samma bild, moraliskt sett lika problematiskt som att publicera som en terroristisk halshuggning”, skriver PressGazette.

“Att sätta denna bild på ett piedestal är en inbjudan till de som överväger liknande iscensatta framträdanden”, säger Stuart Franklin.

En annan jurymedlem, Mary F. Calvert, försvarar beslutet:

“Det var ett väldigt, väldigt svårt beslut, men i slutändan kände vi att årets bild var en explosiv bild som talade till nutidens hat”.

Aftonbladets Magnus Wennman vann årets bild i kategorin People, Single med sin bild på femåriga Maha i ett flyktingläger. Det är femte gången som Magnus Wennman prisas i World Press Photo. Han anser att det är en bra plattform för att öka bildens spridning.

“Och det är det viktigaste – att bilderna får spridning, att folk ser dem, berörs och förstår vad som händer i världen”, säger Magnus Wennman till Aftonbladet.

Här kan du se årets vinnarbilder.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.