Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Konkurrensverket granskar TT:s köp

Publicerad: 2 mars 2010, 07:42

Nyhetsbyrån TT:s förvärv mediebevakningsföretaget Retriever ska prövas av Konkurrensverket.


Ämnen i artikeln:

RetrieverTT

I augusti 2009 köpte TT och Norsk Telegrambyrå Rertiever av Schibsted för 115 miljoner kronor. TT:s andel uppgick till 66 procent av aktierna.

Under 2008 ville Bonnier köpa in sig i Retrievers dotterbolag Retriever Sverige. Ärendet anmäldes till EU-kommissionen, som slog fast att affären var olämplig och gav ”upphov till allvarliga tvivel om dess förenlighet med den gemensamma marknaden.”

När TT och Norsk Telegrambyrå köpte Retriever reagerade Infopaq, en av Retrievers konkurrenter, på affären. Infopaq ansåg att förvärvet på grund av ägarförhållandena i TT och Norsk Telegrambyrå, hade vissa strukturella likheter med den koncentration som tidigare anmälts till EU-kommissionen. TT ägs av dagstidningar, som till 30 procent kontrolleras av Bonnier och till 30 procent av Schibsted.

Konkurrensverket hänvisar till särskilda skäl för att ta upp TT:s köp till prövning enligt konkurrenslagen. Verket skriver i sitt beslut att det inte kan uteslutas att koncentrationen påtagligt kan hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens inom landet.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

RetrieverTT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.