Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kommun förvarnade om plastgranskning – får JO-kritik

Publicerad: 10 april 2018, 04:00

Justitieombudsmannen (JO) är kritisk mot att Värnamo kommun förvarnade ett återvinningsbolag om att en journalistisk granskning var på gång.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Förra våren avslöjade Dagens Nyheter att ett lokalt återvinningsbolag i Värnamo fuskat med plaståtervinningen. Uppdraget att granska bolagets verksamhet har samhällsbyggnadsnämnden i Värnamo kommun i egenskap av tillsynsmyndighet. Men i samband med att kommunens miljöinspektör skickat över de handlingar som DN begärt ut kontaktades även återvinningsbolaget för att erbjudas samma handlingar.

När det blev känt beslutade justitieombudsmannen (JO) att inleda en utredning. Och nu får den ansvariga nämnden kritik i ett beslut av JO, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Handlandet kan, enligt JO, inte uppfattas på annat sätt än ”som en varning till företaget om att en granskning av dess verksamhet var på gång”. Vidare slår JO fast att miljöinspektörens agerande var olämpligt i förhållande till offentlighetsprincipen.

I sitt yttrande till JO om miljöinspektörens handlande har Värnamo kommun uttryckt att den är ovan vid undersökande journalistik samt att rutiner saknas för hur förvaltningar och tjänstemän ska förhålla sig i liknande situationer. Därför kommer man nu ta fram sådana.

Läs också

Kommun varnade företag om DN:s granskning

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev