Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kommun får JO-kritik för munkavle

Publicerad: 10 september 2018, 12:13

Anställda i Härjedalen kommun fick i våras veta att de inte tilläts ta mediekontakter under arbetstid. Nu kritiseras kommunen av Justitieombudsmannen (JO).


Det var i våras som chefer i Härjedalen kommun fick ett nyhetsbrev i vilket det stod att mediekontakter under arbetstid var otillåtet. Informationen gick ut efter att en lokaltidning uppmärksammat att anställda inom hemtjänsten i Sveg hotade med massuppsägningar.

Anmälan till JO kom in i maj. I september inleddes en utredning. Nu får kommunen kritik av JO som i sitt beslut konstaterar att kommunens formuleringar är oacceptabla, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

I ett yttrande från kommunstyrelsen beskrivs formuleringen i nyhetsbrevet som ”mycket olycklig”. Vidare framhålls att informationen var menad att understryka att kontakten med media inte fick gå ut över vårdtagare, elever eller andra grupper. Några veckor efter utskicket, sedan kritik riktats mot formuleringen, togs informationen bort på intranätet. I anslutning till det informerades cheferna också muntligt om vad som gäller.

JO ser dock allvarligt på den felaktiga information som gått ut eftersom man gör bedömningen att den kan tolkas som att de anställdas yttrandefrihet är mer begränsad än den i själva verket är samt att mediekontakter inte är uppskattade av kommunen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.