Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klart: ETC:s avbetalningsplan beviljas

Publicerad: 21 september 2018, 11:12

På torsdagen beviljade Presstödsnämnden ETC:s avbetalningsplan för den skuld om 3 572 000 kronor som tidningen tvingas betala tillbaka.


Ämnen i artikeln:

ETC

Det var i juni som Presstödsnämnden beslutade att ETC-koncernen skulle betala tillbaka en del av presstödet för de tre titlarna Dagens ETC, ETC lokaltidning i Umeå respektive Jönköping. Bakgrunden var att nämnden upptäckt att titlarna beviljats stöd för abonnemang som inte var individuellt beställda och betalda, vilket är ett krav.

ETC:s grundare och ansvarige utgivare Johan Ehrenberg har hävdat att nämndens beslutet är felaktigt och bygger på en felaktig tolkning av reglerna. Men eftersom beslutet inte går att överklaga har ETC vänt sig till läsarna om donationer samt föreslagit en avbetalningsplan på 10 procent per månad.

Nu står det klart att ETC:s avbetalningsplan för den skuld på 3 872 000 kronor som skulle ha betalats senast den 31 augusti 2018 beviljats av Presstödsnämnden. Enligt planen ska koncernen betala 305 000 kronor i månaden plus ränta för det resterande beloppet.

”Det är ett mycket bra och viktigt beslut. Man kan ha olika åsikter om mätmetoder och stödet, men beslut måste fattas så det inte riskerar utgivning och skapar onödig oro bland personal, läsare och fordringsägare”, säger Johan Ehrenberg till den egna tidningen.

Samtidigt beslutade nämnden att genomföra en abonnentundersökning om tidningen ansöker om driftsstöd för 2019. Det för att säkerställa att tidningen inte beviljas presstöd på felaktiga grunder.

Läs också

ETC vädjar om donationer (2018-07-13)

Johan Ehrenberg: Beslutet är felaktigt (2018-06-20)

ETC tvingas betala tillbaka presstöd (2018-06-20)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ETC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.