Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klara regler ger arbetsro

Publicerad: 14 september 2010, 06:24

Även om vi skulle gå med viss vinst så skulle vi fortsätta ansöka om presstödet eftersom vi kan. Det är är ju inte kopplat till resultat, säger Thomas Grahl, vd för Skånska Dagbladet.


Bara om vi gjorde en vinst på minst 64 miljoner kronor så skulle vi teoretiskt sett kunna jobba oss bort från presstödet. Men det säger sig självt att något sådant skulle ta mycket lång tid.

Så du tror inte att ett system där presstödet faller bort vid vinst, skulle fungera?

Jag tror det skulle vara praktiskt ogenomförbart. Hur ska man reglera det? Kreativa företag kan alltid styra hur en eventuell vinst redovisas. Jag tror inte det skulle fungera.

När förändringarna av presstödet börjar gälla i januari 2011 kommer Skånskan tillsammans med Svenska Dagbladet att få kännbart mindre pengar. Maxbeloppet för storstadstidningar kommer att sänkas från 65 miljoner kronor till 45 miljoner. För Skånskans del innebär det att man kommer att kunna få strax under 40 miljoner kronor. Thomas Grahl medger att nedtrappningen kommer att bli tuff men är övertygad om att man kommer att kunna hantera det.

Det blir en minskning med fem miljoner per år under fem år. Det kan bli svettigt men det kommer att gå.

Trots att det förändrade presstödet ger mindre pengar till Skånskan så har tidningen vunnit andra saker, anser Thomas Grahl. Dagens presstöd är 40 år gammalt och i stort behov av en modernisering. De förändringar som genomförs vid årsskiftet är ett första steg på den vägen och kommer att ge tidningshusen över hela landet både arbetsro och betydligt klarare spelregler under de kommande fem år som förändringarna i första hand gäller.

EU-kommissionens beslut får en preventiv effekt eftersom de slagit fast att vi kan ha kvar det svenska presstödet. Nu lönar det sig inte att klaga mer. Vi får arbetsro och klara spelregler, något som är värt minst lika mycket som pengar, säger Grahl.

De förändringar som slår igenom vid årsskiftet berör stödet till storstadstidningarna. Oavsett vem som styr landet efter årets val så tror Thomas Grahl att en utredning kommer att tillsättas med syfte att modernisera hela pressystemet. Lyckas man med det kan det svenska presstödssystemet mycket väl komma att gå på export.

Ett system för statligt presstöd är bra och bör finnas. Kan vi göra vårt system klart, tydligt och välformulerat kan det mycket väl bli ett föredöme för hela Europa.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev