Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klandras för utpekande av mördare

Publicerad: 4 mars 2014, 08:36

En artikel som skrevs under pågående utredning, med rubriken "De har rätt man" klandras av PON, trots att det var rätt man.


I artikeln i Norrbottens-Kuriren fick en pensionerad polis uttala sig om skuldfrågan under pågående utredning. Mannen var inte namnpublicerad vi tillfället, men enligt PO fanns det ändå en större grupp människor som kände till mannens identitet efter tre månaders intensivt spaningsarbete.

Det visade sig sedan att de hade rätt man, då 22-åringen dömdes för mordet på en jämnårig kvinna. Allmänhetens Pressombudsman skriver att när artikeln skrevs var mannen varken åtalad eller dömd för brottet, och publiceringen orsakade honom publicitetsskada

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och skriver att det saknats täckning i artikeln för rubriken ”De har rätt man” eftersom polismannen inte yttrat sig exakt så. Artikeln innehåller kategoriska uttalanden om den misstänktes sjukdomsbild och skuldfrågan, och tidningen ska därför klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed, skriver PON.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News